Антиоксидантните свойства на содата помагат при различни заболявания

Знаете ли, че содата може да се използва за борба с лошия дъх, запушен нос и дори за лечение на инфекциите на пикочните пътища?

Содата за хляб се използва от векове в готварството и за лечебни цели. Всеки знае за използването на содата в печивата но не всеки знае факта, че този продукт е наистина полезен за вашето здраве.

Антиоксидантните свойства на содата помагат за лечение на различни симптоми и заболявания. Най-хубавото е, че е лесно да се намери във всеки магазин или супермаркет на достъпна цена за всички.

В тази статия ще споделим с вас 5 натурални продукта на основата на сода, които могат да ви помогнат при различни проблеми.

1. Сода за хляб при киселинен рефлукс
Поради леко алкалната си природа, содата за хляб е ефективно средство при излишно производство на киселина в стомаха, което може да доведе до рефлукс, разстройства и други храносмилателни проблеми.

Съставки:
1 чаена лъжичка сода за хляб
1/2 чаша топла вода
2 супени лъжици лимонов сок

Добавете содата за хляб към топлата вода и след това две супени лъжици лимонов сок. Пийте тази напитка при първите симптоми на тежест или киселини, но не повече от 1 път на ден.

2. Запушен нос
Антибактериалните, отхрачващите и противовъзпалителните съединения, намиращи се в содата за хляб, могат да се използват и за облекчаване на това състояние. Содата помага за отстраняване на храчките, които се натрупват в носните проходи и в резултат на това улеснява дишането.

Съставки:
1/4 чаена лъжичка сода за хляб
2 супени лъжици вода

Смесете содата за хляб с вода и капнете две до три капки от този разтвор във всяка ноздра и след това облегнете главата си назад. Използвайте два пъти на ден, докато симптомите изчезнат напълно.

3. Болки в гърлото
Содата за хляб също може да облекчи болката в гърлото поради способността й да контролира киселинността и бактериите, които причиняват инфекцията. В този случай можете да подобрите нейните свойства с помощта на ябълков оцет – естествен антиацид и противовъзпалителна съставка.

Съставки:
1/2 чаша вода
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка органичен ябълков оцет

Добавете содата и оцета към топлата вода. Пийте тази напитка веднага, когато почувствате болки в гърлото, но не повече от 2 пъти на ден.

4. Лош дъх
Антимикробният ефект на содата може да се използва и за отстраняване на лошия дъх. Свойствата й помагат да се отстранят всички хранителни остатъци, които се натрупват между зъбите, и в допълнение, могат да предотвратят бактериална инфекция на устната кухина.

Съставки:
1 чаена лъжичка сода за хляб
6 капки етерично масло от мента
1 чаша вода

Разредете содата и ментовото масло в чаша топла вода. Правете гаргара за 20-30 секунди. Повтаряйте процедурата три пъти на ден.

5. Инфекции на пикочните пътища
Тази натурална съставка помага да се възстанови нормалното pH на тялото, което помага за облекчаване на проблеми като инфекции на пикочните пътища. Консумацията и локалното приложение могат да предотвратят размножаването на вируси, гъбички и бактерии, като по този начин помагат да се избегнат допълнителни усложнения.

Съставки:
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
1/2 чаша вода

Разредете содата за хляб в половин чаша топла вода. Пийте тази напитка два пъти на ден, докато състоянието ви се подобри. Като добавка можете да си правите и вана със сода.

Вижте още: Интересен тест – разберете от какво имате нужда в този момент!

Както разбирате, има много различни домашни средства със сода за хляб, които са отличен вариант за лечение на някои доста често срещани здравословни проблеми. Затова започнете да я използвате максимално: тя е не само икономична, но и полезна!