Откъсване на листата на доматите – важна процедура, за да бъде здрава реколтата ви

Много градинари си задават същия въпрос, дали е необходимо да се обработват листата на доматите. Факт е, че листата, корените, плодовете и стъблото представляват едно цяло. Ако, листата се разболеят, тогава много скоро плодовете също ще започнат да се разболяват. Струва ли си да третирате старите листа или е по-добре да се заемете със свежите листа.

Логично е, разбира се, листата, които вече са започнали да пожълтяват и гният, да бъдат отрязани, тъй като те вече не допринасят с нищо за растението, а само ще унищожат плодовете. Също така, би било добър вариант, ако проредите растенията, но само в няколко случая.

Разположени са на север, растат дълбоко в оранжерии или на сянка заради други растения.

Най-добре е да подрязвате листата, ако доматите са започнали да узряват. Но понякога, листата пожълтяват по-рано и тогава те трябва да бъдат обработени.

Правилното откъсване на листата е важно
Мнозина не знаят как да премахнат повредените листа и ги дърпат надолу, за да ги откъснат. В никакъв случай не трябва да правите това, тъй като можете да повредите стъблото на растението. Трябва да дърпате към върха, докато държите стъблото на растението.

Трябва да работите внимателно, тъй като листата са нежни и могат да бъдат стресирани. Можете да откъснете само 3-5 листа над земята. Тази процедура може да се провежда не повече от два пъти седмично. Не се увличайте, тъй като листата също влияят на растежа и узряването на плодовете. Случва се листата да станат твърде едри и трябва да ги прищипвате, тъй като плодовете не могат да узреят. Отвън може да изглежда странно и грозно, но от друга страна, растенията ви няма да боледуват.

Средство за обработка
Добре познати средства са калиевия перманганат и активния въглен. Използват се отделно. Можете да използвате разтвор на калиев перманганат или да разтворите активен въглен във вода. Ако обработите растенията добре и навреме, тогава реколтата ви ще бъде отлична.

Вижте още: Пръчици от тиквички – различна и интересна идея

След всяко третиране не докосвайте други растения с мръсни ръце, тъй като ще пренесете инфекцията върху тях. По-добре веднага да си измиете ръцете и ръкавиците. Не забравяйте за обработката, тъй като от това зависи бъдещата ви реколта.