НАЧАЛО ЗДРАВЕ Работата на мозъка се подобрява при консумацията на куркума

Работата на мозъка се подобрява при консумацията на куркума

0
Работата на мозъка се подобрява при консумацията на куркума
Работата на мозъка се подобрява при консумацията на куркума

Работата на мозъка се подобрява, ако консумирате куркума

Лесно можем да кажем, че това е една от най-здравословните подправки в света. Много експерти я смятат за вид “чудотворна” подправка, за което свидетелстват повече от 600 експериментално потвърдени ползи за здравето.

Причината за нейните лечебни свойства се крие в съединение, наречено куркумин.

Установено е, че консумацията на корен от куркума, всъщност, може да помогне за регенерацията на мозъка.

Турмеронът е разтворима съставка в куркумата, която е изследвана от германски учени заради ефекта й върху нервните стволови клетки.

Те открили, че нервните стволови клетки (NSCs) се увеличават с до 80%, когато са изложени на турмерон, което означава, че могат да образуват нови здрави мозъчни клетки в суправентрикуларна зона и в хипокампуса, където се образуват нови неврони.

Турмеронът може да помогне за подобряване работата на мозъка, като позволява лечение на дегенеративни заболявания като инсулт или болест на Алцхаймер.

От друга страна, куркуминът също е полезен и за мозъка, тъй като е установено, че подобрява паметта при болест на Алцхаймер.

Много хора смятат, че използването на екстракт от куркумин е достатъчно за решаване на много проблеми, но използването на куркума осигурява повече терапевтични съединения, които иначе са изключени от екстракта.

Например, при възпаление на дебелото черво или в случай на полипи е по-добре да се използва цялата подправка, тъй като екстрактът вероятно може да се абсорбира в тънките черва, преди да стигне до дебелото черво, където е най-необходим.

Вижте още: Епидермална киста: какво представлява и как да се отървете от нея?

Специалистите твърдят, че всички билки често съдържат няколкостотин полезни съединения, така че е неправилно да се предполага, че само една е особено отговорна за всички лечебни свойства на тази билка.