Кулинарни хитрости, които ще направят времето прекарано в кухнята по-приятно

Не е толкова трудно да се превърнете в примерна домакиня: просто трябва да почиствате навреме и да не сте мързеливи и да готвите вкусно. Но има някои трика, за които знаят само опитните домакини, които готвят с удоволствие.

В тази статия сме събрали за вас най-ефективните и популярни кулинарни хитрости, които могат да ви помогнат в кухнята.

Ако сте пресолили супата
Ако супата ви е твърде солена, добавете към нея един обелен картоф – той ще абсорбира цялата излишна сол.

Отстранете излишната мазнина от готовото ястие
Супата или сосът са се получили твърде мазни? Няма значение: пуснете кубче лед в съда, в който ястието се готви.

Използване на сол при варене на яйца
Винаги трябва да имате запас от сол в кухнята си. Възможностите за употреба са безкрайни! Например, да сварите яйца в предварително подсолена вода: в края на краищата ще бъде много по-лесно и по-бързо да ги обелите. Но това далеч не е единственият начин за ефективно използване на солта.

Неприятни миризми в кухнята
Солта се бори с миризмите много добре. За да предотвратите образуването на неприятна миризма в пластмасовите съдове, които временно не се използват, добавете към тях щипка сол. Между другото, ако има неприятна миризма в термоса, просто го изплакнете с гореща солена вода. Солта в комбинация с лимонов сок ще премахне всяка миризма от всякаква повърхност – било то острият аромат на чесън или досадната миризма на риба.

Увеличаване на срока на годност на млечните продукти чрез добавяне на сол към тях
Можете да удължите живота на някои млечни продукти, като добавите щипка сол към тях, за да не се развали сиренето, увийте го в кърпа, потопена в солена вода и съхранявайте в хладилника.

Не изхвърляйте използваната вода
Охладената вода, която остава след варене на макаронени изделия или картофи, може да се използва за подхранване на саксийните растения, които красят вашата кухня.

Затопляне на захаросания мед
Ако спешно трябва да разтопите захаросания мед, поставете буркана с мед в купа с много гореща вода.

Определяне свежестта на яйцата
Пресните яйца ще се сварят, оставайки успоредни на дъното, а развалените ще изплуват с тъпия край нагоре.

Използване на формите за лед
Ако след вечерята или празниците ви остане малко вино, което сега само заема място в хладилника, намерете достойно приложение за него. Замразете го в във формите за лед, след което използвайте замразените кубчета вино в супи и сосове.

Натурален сос
Замразете пресни подправки във форми за лед, заливайки със зехтин. Така по всяко време ще имате в готовност невероятен натурален сос, който освен това е запазил всичките си витамини и полезни свойства.

Не съхраняваме всичко в хладилника
Хладилникът е лошо място за съхранение на вашите домати, цитрусови плодове и банани: последните просто ще станат черни и ще загубят апетитния си вид, а за доматите и портокалите, студената температура ще бъде вредна и просто ще убие целия аромат и вкус.

Вижте още: Почистване на мазната кожа в домашни условия и справяне с акнето

Изберете правилната компания за плодовете и зеленчуците
Не съхранявайте бананите до други плодове. По-добре е изобщо да не съхранявате бананите заедно, а да ги отделите един от друг, така че да останат свежи и жълти по-дълго. Това е така, защото те отделят етилен, който кара другите плодове и зеленчуци да узряват по-бързо.