НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Листата от доматите могат да бъдат много полезни за градината

Листата от доматите могат да бъдат много полезни за градината

Листата от доматите могат да бъдат много полезни за градината
Листата от доматите могат да бъдат много полезни за градината

Листата от доматите могат да се използват за подхранване на други растения

Реколтата от домати ще започне съвсем скоро и ще можем да си направим туршия за зимата. Всички обичат доматите, те са здравословни и вкусни. Този зеленчук върви добре с почти всички ястия. Ако не използваме домати, тогава ги заместваме с доматено пюре. Доматите се консумират от тези, които са на диети и от привържениците на правилното хранене.

Днес ще поговорим за това какво да правите с листата от доматите, след като вече сте събрали реколтата. Мнозина просто ги изхвърлят или го оставят да изсъхнат. Но има и зеленчуци, които узряват след брането на домати и именно за тях можете да използвате растенията от домати. Те предпазват други растения от болести.

Вредители
Необходим ви е около един килограм зелена маса, която да поставите в кофа с топла вода. Оставете за около 5-7 часа. След това извадете зелената маса и настържете домашен сапун в настойката, така че да се разтвори по-бързо.

Можете да напръскате всички растения. Това е отлично средство срещу колорадски бръмбар.

Тор
Всички растения се нуждаят от подхранване. Напълнете две трети от кофата с коприва, листа от домати и глухарче. Залейте цялата смес с вода и сложете на слънце в продължение на две седмици, като разбърквате от време на време. Смесете получената настойка с вода 1 към 10 и полейте растенията.

Вместо компост можете да използвате пепел от тази зелена маса. Пепелта се използва по-често след прибиране на реколтата за подхранване на почвата за следващия сезон.

Вижте още: Консумацията на броколи може да бъде и полезна, и вредна

Не изхвърляйте растенията от домати след прибиране на реколтата. По-добре да направите отличен тор и средство срещу вредители.

loading...