НАЧАЛО ЗДРАВЕ Проблеми с черния дроб – 11 сигнала, които тялото ви изпраща

Проблеми с черния дроб – 11 сигнала, които тялото ви изпраща

Проблеми с черния дроб - 11 сигнала, които тялото ви изпраща
Проблеми с черния дроб - 11 сигнала, които тялото ви изпраща

Проблеми с черния дроб – ранни сигнали, по които да ги разпознаете

Черният дроб е разположен от дясната страна в горната част на корема. Това е най-големият единичен орган, който е частично покрит и защитен от ребрата.

Черният дроб изпълнява функцията за детоксикация на тялото и е един от най-важните органи. Ако имате проблеми с черния дроб, тялото започва да ви изпраща тези 11 сигнала.

Ранни симптоми при проблеми с черния дроб:

1. Необяснима умора
Това е най-забележимият признак на чернодробно заболяване. Ако се чувствате постоянно изтощени и сънливи, това означава, че тялото ви е задръстено от токсини и черният ви дроб не е в състояние да ги елиминира.

2. Необяснима загуба на апетит
Необяснимата загуба на апетит, която може да доведе до значителна загуба на тегло, е знак, че храната, която консумирате, не се усвоява правилно. Това се дължи на недостатъчна жлъчка.

3. Разстроен стомах
Гаденето и повръщането са често срещани признаци на чернодробни проблеми. Тези симптоми могат да се появят и в резултат на други медицински състояния като хранително отравяне, морска болест, мигрена или бременност. Но, ако продължат за дълъг период от време, това означава, че черният дроб е повреден и вече не може да елиминира токсините.

4. Храносмилателни проблеми
Черният дроб произвежда жлъчка, която подпомага храносмилането и усвояването на мазнините. Следователно, ако черният дроб е повреден и не е в състояние да произвежда достатъчно от тази течност, тогава това може да доведе до синдром на раздразненото черво, лошо храносмилане, запек, диария и непоносимост към мазни храни.

5. Промени в цвета на урината
Билирубинът е пигмент, който черният дроб произвежда, за да отдели токсините. Високите нива на този пигмент причиняват пожълтяване на кожата и могат също да променят цвета на урината (урината може да стане оранжева, кафява или кехлибарена). Увреденият черен дроб не е в състояние да се отърве от излишния билирубин в организма, в резултат на което пигментът се обработва през бъбреците, в резултат на което цветът на урината се променя.

6. Промени в цвета на изпражненията
Ясен признак за увреждане на черния дроб е обезцветяването на изпражненията, което възниква поради недостиг на жлъчка. По този начин, за по-дълъг период от време изпражненията могат да станат с цвят на глина, сиви или бледожълти.

7. Жълтеница
Високите нива на жлъчния пигмент билирубин в кръвта причиняват жълтеница. Освен това жълтият цвят на кожата, върхът на езика и очите също са знак, че имате проблеми с панкреаса или жлъчния мехур.

8. Болка в корема
Подуването на корема, необяснима болка или спазми в долната част на корема са признаци за увреждане на черния дроб. Това могат да бъдат причини за високо кръвно налягане.

9. Подуване
Задържането на течности е състояние, при което излишната течност се натрупва в тъканите на тялото. Това може да доведе до подуване на ръцете и краката, както и на други части на тялото. Подуването може да бъде симптом на сърдечна недостатъчност, проблеми с бъбреците, проблеми с лимфата или хормонален дисбаланс, това също може да е знак за увреждане на черния дроб.

10. Чувствителна кожа
Увреденият черен дроб прави кожата по-чувствителна. Ето защо, ако имате сърбяща кожа, леки синини и видими вени, това може да е причина за чернодробни проблеми.

Вижте още: Сушен лук – няколко лесни начина да го направите

11. Чревно кървене
Чревното кървене обикновено е свързано с увреждане на черния дроб.

loading...