НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Почистване и дезинфекция на дома става и със сода

Почистване и дезинфекция на дома става и със сода

Почистване и дезинфекция на дома може да се направи и със сода
Почистване и дезинфекция на дома може да се направи и със сода

Почистване и дезинфекция на дома се прави обикновено със скъпи препарати.

Смесвайки сода и оцет, можете да постигнете същите резултати при почистване, както ако използвате продукти, закупени от магазина, но не е нужно да рискувате да се излагате на опасни химикали.

Докато индустрията ни убеждава, че химикалите са най-добрият избор за качествено почистване на дома, всъщност има няколко естествени алтернативи от естествени съставки и дават подобни резултати.

Най-хубавото е, че са много евтини и лесни за използване.

Например, содата и оцетът са чудесни за дезинфекция и отстраняване на всякакви петна, включително мазни петна.

1. Разтвор за петна по килимите
Поради своите абсорбиращи и избелващи свойства, содата е полезна съставка за премахване на петната от килими.

Нейните частици, смесени с бял оцет, лесно проникват във влакната, премахвайки мръсотията.

Съставки:
2 с.л. сода за хляб
½ чаша бял оцет

Поръсете сода за хляб върху петното и почистете с четка. След това, го залейте с малко бял оцет и го оставете да преседи 5 минути. Отстранете остатъците с прахосмукачка и оставете да изсъхне.

2. Разтвор за избелване на дрехи
Белите ви дрехи имат жълтеникав оттенък? Има петна от пот по яката и подмишниците?

Комбинацията от тези две съставки е чудесно решение за възстановяване на първоначалния бял цвят на дрехите.

Съставки:
3 с.л. сода за хляб
½ чаша бял оцет

Изтъркайте белите дрехи със сода за хляб, след което ги потопете в купа с бял оцет. Оставете за 30 минути и изперете както обикновено.

3. Разтвор за дезинфекция на банята
Антибактериалните свойства на содата и оцета могат да се използват за дезинфекция на всички повърхности във вашата баня.

Те премахват сапуна, влагата и други замърсители, които се натрупват в тоалетната, ваната и мивките.

Съставки:
2 с.л. сода за хляб
¼ чаши бял оцет
2 чаши вода

Изсипете водата в кофа, след това добавете сода за хляб и бял оцет. Изчакайте разтворът да спре да се пени и го използвайте за почистване на банята. Изтъркайте с четка или гъба и оставете да действа 10 минути, след което изплакнете.

4. Разтвор за почистване на кухненски мивки
Въпреки че обикновено е невидимо на пръв поглед, кухненската мивка е идеално място за патогенни бактерии и микроорганизми от хранителни отпадъци, които се натрупват и размножават.

Ако искате да избегнете замърсяване и отравяне, най-добре е редовно да дезинфекцирате мивката си с антибактериални средства.

Най-ефективното и най-евтино решение, което можете да използвате, е смес от оцет и сода за хляб. Тези съставки убиват микробите и помагат да поддържате мивката чиста и блестяща.

Съставки:
3 с.л. сода за хляб
¼ чаши бял оцет

Поръсете сода за хляб върху мивката и оставете за 5 минути. Отстранете содата, след което поръсете с бял оцет. Изчакайте още 10 минути и отмийте.

5. Разтвор за дезодориране на хладилника
Хладилникът е едно от местата в къщата, което често мирише лошо. Редовното почистване ще ви помогне да избегнете този проблем. Белият оцет е продукт, който помага да го дезинфекцирате по естествен и безопасен начин. Неговите киселинни съединения премахват мазнините и остатъците от храна, които обикновено се натрупват по вратите и отделенията.

Съставки:
¼ чаши бял оцет
¼ чаша вода
5 с.л. сода за хляб

Разтворете равни части бял оцет и вода. Изсипете сместа в бутилка със спрей и нанесете върху всички зони на хладилника. Оставете да престои пет минути и избършете излишъка с абсорбираща кърпа или кухненска кърпа.

След това поставете едно пакетче сода за хляб в хладилника. Тя ще абсорбира неприятните миризми и ще поддържа хладилника чист и свеж за дълго време.

Вижте още: Откъсване на листата на доматите при пожълтяване и гниене

Пригответе тези разтвори от сода и оцет и се уверете сами, че можете да поддържате идеална чистота в къщата, без да вредите на околната среда и здравето си.

Това са едни от начините за почистване и дезинфекция на дома, чрез които може да спестите доста пари.

loading...