НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Защита на гроздето от оси. Какво трябва да направите?

Защита на гроздето от оси. Какво трябва да направите?

Защита на гроздето от оси. Какво трябва да направите?
Защита на гроздето от оси. Какво трябва да направите?

Защита на гроздето от оси – полезни съвети

Когато гроздето започва да узрява, наоколо се разнася сладък аромат. Злите вредители по гроздето – осите – се стичат по тази миризма. Тези насекоми имат мощни челюсти, с които бързо изяждат вътрешността от сладкто грозде, оставяйки само кожи, висящи на чепките. Рояк оси може да унищожи цялата гроздова реколта, ако не бъдат предприети навременни мерки за контрол на тези вредители.

Защита на гроздето от рояка оси
1. Всички селскостопански сгради трябва да бъдат внимателно инспектирани и гнездата на осите да бъдат унищожени. Безопасно е да извършвате това през нощта, когато осите са сънливи. Дихлорвосът се пръска вътре в гнездото, след което смаяните насекоми се поставят в торба и се връзват плътно или веднага се хвърлят в огъня.

2. Можете да окачите велкро или лепкави капани в лозето, които се продават в магазините под формата на малки къщички. Сложете ароматно парче плод, което привлича осите.

3. Лепилото за гризачи също може да е подходящо. Намазва се върху парчета шперплат и се подрежда до лозето. Лепилото трябва да се актуализира от време на време.

4. Гроздето може да бъде защитено със зеленчукова мрежа.

5. От нарязани пластмасови бутилки наполовина можете да направите капани в лозето с течна стръв от сладък компот или конфитюр и инсектицид. Необходимо е постоянно да добавяте стръв и да премахвате мъртвите насекоми.

Вижте още: Жълтият кантарион облекчава симптомите на менопауза

Безспорно най-простото решение е да се третира лозето с инсектициди, но по време на узряването на плодовете не е желателно да се използват химикали.

loading...