НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Защо стайните растения изсъхват и листата почерняват?

Защо стайните растения изсъхват и листата почерняват?

Защо стайните растения изсъхват и листата почерняват?
Защо стайните растения изсъхват и листата почерняват?

Защо стайните растения изсъхват и как да го предотвратим?

Понякога, стайните растения започват да пожълтяват, изсъхват и краищата на листата почерняват.

Причините могат да бъдат много: нередовно поливане, естествено остаряване на растенията, недостиг на хранителни вещества и недостатъчно осветление. Но, както показва практиката, не всичко е толкова просто, причините могат да бъдат най-различни.

Сух въздух и топлина
Горещите дни са много вредни за стайните растения. Сухият въздух и ниската влажност в стаята не позволяват на цветята да растат и да се развиват пълноценно.

Напръскайте ги с обикновена престояла вода или поставете съд, пълен с вода, до цветята. Ако прекалите с поливането, това може да доведе до развитието на гъбични заболявания и растенията могат да умрат. Отстранете сухите и повредени листа и ги изхвърлете от стаята.

Слънчево изгаряне
Не е желателно да поставяте цветята на пряка слънчева светлина, трябва да избягвате това. През лятото слънцето е много силно и освен това стъклото на прозореца се превръща в лупа, която изгаря растенията и по тях се появяват изгаряния под формата на петна. Особено опасно е да се оставят растенията на перваза на прозореца, след обилно поливане или пръскане.

За да избегнете изгаряния, преместете растението на по-безопасно място, но то трябва да е добре осветено. Можете да спуснете щорите или да поставите обикновен картон, който просто трябва да осигури сянка на растенията за известно време.

Вредители и болести
Стайните растения могат да бъдат заразени с паразити, които се размножават бързо. Това могат да бъдат листни въшки и акари. Те увреждат растенията, като изсмукват сока им и след това бързо се разпространяват по съседните растения. Затова, редовно проверявайте стайните растения за инфекция, за да започнете борбата срещу тях своевременно.

Също така, гъбичките, които обичат топлата и влажна атмосфера на стаята, могат да бъдат много опасни за стайните растения. За да предотвратите загиването на растенията, изолирайте ги своевременно, лекувайте болестта със сапунен разтвор и в същото време дезинфекцирайте перваза на прозореца.

Преасдете заразените растения в нова саксия, третирайте отново с инсектициди и фунгициди. По-добре е да предотвратите инфекцията, отколкото да се борите с нея по-късно. Затова редовно провеждайте профилактика.

Прекомерно поливане
За да избегнете преовлажняване на растенията, трябва да изберете саксии за стайни растения с добри дренажни отвори, през които излишната влага да изтича. Заради излишната вода в почвата, корените могат да изгният и растението ще умре. Ако това все пак се случи, изсипете допълнителен слой сух пясък под корена на растението, той ще абсорбира излишната влага.

Не забравяйте, стайните растения понасят краткосрочното засушаване по-добре от излишната влага.

Измръзнали листа
Ниските температури могат да повредят и понякога дори да унищожат стайните растения. Това може да е студения поток от климатика или вентилатора. През зимата поставянето на растения под прозореца, който е отворен за проветряване също може да бъде причина за измръзване на растенията.

И за бързото възстановяване на растенията, напръскайте ги със стимулант на растежа “епин”, като добавите 2 капки на 200 мл. топла вода.

Подхранване
За правилното подхранване на растенията трябва да знаете определени правила. Прекомерното и недостатъчно подхранване имат еднакво лош ефект върху здравето на растенията. Следете състоянието им, за да се погрижите за тях своевременно.

Вижте още: Виж своя месец на раждане и разбери коя птица си!

Сега вече знаете защо стайните растения изсъхват и лесно можете да го предотвратите.

loading...