НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Кисело зеле и краставички за зимата – начин на приготвяне

Кисело зеле и краставички за зимата – начин на приготвяне

Кисело зеле и краставички за зимата - начин на приготвяне
Кисело зеле и краставички за зимата - начин на приготвяне

Кисело зеле и краставички за зимата всеки приготвя, но дали правилно?

Когато ферментира зелето или краставичките, много домакини правят грешки и в резултат получават безвкусни продукти. Има някои трикове, знаейки ги, можете лесно да поправите тези грешки.

Когато киселото зеле се оказва меко.

Причини:

Когато има топъл сезон

От ранно зеле

От зеле, което което е било замръзнало на студа

Прехранени с торове

Процесът на ферментация е бил бърз

Малко сол

В буркана със зелето се е натрупало много въздух.

Цветът, вкусът и миризмата му не се различават много от обичайното висококачествено кисело зеле. Това зеле също може да се яде.

Когато киселото зеле се оказва “хлъзгаво”.

Това се получава, ако в горния слой, при ферментация на зелето, се натрупва излишен въздух, който не се премахне навреме. В резултат дрождите започват да растат, образувайки плътно сиво-бяло или кремообразно хлъзгаво вещество. Първоначално се появяват в малки количества, но по-късно това може да увреди цялото зеле. За да предотвратите това, не забравяйте да напълните бурканите до горе със саламура. 

Когато киселото зеле става горчиво.

При ниски температури на ферментация под 18-20 ° C може да се появи горчив вкус на продукта. Също така, това може да се дължи на некачествена сол, която включва магнезий.

Когато киселото зеле е кисело, то се оказва много неприятно кисело.

По време на първоначалната ферментация, заедно с обичайните микроорганизми, зелето има малко количество масленокисели бактерии. Ако процесът на ферментация е направен правилно, те няма да се развият. Но с повишаване на температурата те започват да се развиват бързо. След това зелето има остър и неприятен мирис и горчив вкус. 

При готовност на краставичките те са “празни”.

При неправилно съхранение се появяват газообразуващи микроорганизми. Те образуват кухини и отоци в средата на краставиците. Краставиците трябва да бъдат добре набодени с игла преди осоляване. Също така излишната захар, добавена към саламура, има лош ефект върху краставиците.

При готовност на краставичките те се оказват меки.

Омекотени кисели краставички се получават поради наличието в саламурата на различни бактерии, дрожди, плесени, които образуват бял филм отгоре. Краставиците стават меки на допир и лесно се разпространяват в ръцете, след което се разлагат и отделят сероводород. Такава плесен може да се дължи на немити или лошо измити плодове и контейнери. Повишените концентрации на сол и млечна киселина могат да забавят развитието на мухъл, но вкусът на краставиците е намален. За да се предотврати образуването на мухъл, е необходимо продуктът да се изолира от контакт с въздуха, периодично да се инспектират краставиците и да се отстрани плесента от горния слой саламура. Можете също да добавите горчица на прах или масло, сорбинова киселина, грозде, касис, дъбови листа, хрян и копър към саламурата, защото те действат като консерванти.

Ето защо, преди употреба, трябва да се измият добре, да се отстранят цветовете и да се накиснат за няколко часа в студена вода.

Вижте още: Пикантни краставици за зимата

Ако внимателно спазвате тези прости правила за мариноване на кисело зеле и краставички, през зимата винаги ще имате качествени, вкусни и полезни мариновани продукти.

loading...