НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Рецепта за гомлезе – вкусен домашен сладкиш на фурна

Рецепта за гомлезе – вкусен домашен сладкиш на фурна

Рецепта за гомлезе - вкусен домашен сладкиш на фурна
Рецепта за гомлезе - вкусен домашен сладкиш на фурна

Рецепта за гомлезе – приготвя се от смес, подобна на тази за палачинки: брашно, вода, сол, олио, а някои добавят кисело мляко и яйца.

Има тайна магия, която прави това привидно просто ястие специално. Може би това е начинът, по който е направено, може би любовта е необходима като съставка на този специалитет.

Необходими съставки:
1 кг брашно
2 литра вода
1 ч. л. сол
100 мл. олио

Приготвяне:
Намажете кръгла тава, в която ще се пече сладкишът, с олио и я поставете в предварително загрята фурна на най-висока температура.

Пригответе тесто, подобно на това за палачинките от брашно, вода и малко сол. Брашното е най-добре да се пресее предварително.

Извадете добре загрятата тепсия, ползвайте кухненски дебели ръкавици и поставете около два черпака от сместа, заравнете. Поръсете отгоре с малко олио.

Върнете тавата в предварително загрятата фурна на 250 градуса и печете около 5 минути. Извадете, намажете изпечената кора с малко олио и нанесете отново слой от сместа.

Поръсете отгоре с малко олио. Повторете процедурата до последния слой. Поставете тавата върху решетката възможно най-близо до горния нагревател.

Когато сте изпекли последната кора, нарежете гомлезе като баклава, намажете хубаво с олио отгоре и върнете във фурната, за да се изпече в средата за още 20 минути на 250 градуса. След това сервирайте с кисело мляко.

Вижте още: Домати в собствен сок с чесън. Опитайте тази рецепта!

Споделете тази рецепта за гомлезе с приятелите си! Нека и те се насладят на този невероятен сладкиш.

loading...