НАЧАЛО ЗДРАВЕ Мускулни крампи: правете следните процедури и масаж!

Мускулни крампи: правете следните процедури и масаж!

Мускулни крампи: правете следните процедури и масаж!
Мускулни крампи: правете следните процедури и масаж!

Мускулни крампи – появяват се, когато мускулите неволно се напрегнат. Това обикновено се случва през нощта или след тренировка. Спазмите могат да бъдат доста болезнени.

Някои храни, хранителни вещества и добавки, могат да ви помогнат да избегнете това неприятно явление, както и да подобрите цялостното мускулно състояние.

Магнезий
Що се отнася до здравето на мускулите, не можем да не споменем магнезия, елемент, който за съжаление присъства в много малки количества в храните, които ядем. Факт е, че съдържащите го зеленчуци и плодове не са част от обичайната диета на повечето хора. Освен това качеството на продуктите, продавани в магазините не е много добро.

Можем да използваме магнезиев хлорид или цитрат като хранителна добавка, както и храни, които съдържат този елемент:
маруля, брюкселско зеле, спанак, магданоз и др.
какао
сушени плодове
грах
авокадо
пълнозърнест ориз
банани

Калий
Калият е вторият по важност елемент за нормалната мускулна функция. Този елемент трябва да е в равновесие с натрия, така че ако ядете твърде много храни, които съдържат натрий, тялото ви ще има недостиг на калий.

Кои храни съдържат калий?
домати
банани
пшеничен зародиш
сушени плодове
картофи
ревен
пъпеш

Един добър начин да поддържате достатъчно количество магнезий, калий и други важни елементи в тялото е да ядете салата от зеленчуци, които са със зелени листа, сушени плодове, слънчогледови семки, сусам и кълнове от различни култури всеки ден.

Естествени хранителни добавки
Тинктура от калина. Тинктурата от това растение е естествено лекарство за спазмите. Разредете една чаена лъжичка от тинктурата в чаша вода. Вземайте до три пъти на ден.

Бодлив залист. Веществата съдържащи се в това растение, подобряват кръвообращението в тялото, което помага да се справите със спазмите. Приемайте по 7-11 мл. екстракт от бодлив залист на ден.

Розмарин: това растение също способства за нормализиране циркулацията на кръвта. Следователно то може да помогне при борбата с крампите.

Хладен душ за краката при мускулни крампи
Облейте с вода по вътрешната страна на десния крак отгоре надолу. Направете тази процедура и с другия крак. Когато достигнете коляното си, преместете струята вода към дясното коляно за няколко секунди и се върнете на лявото коляно, за да продължите надолу.

Ако ви е възможно, направете процедурата и на задната част на краката.

За да изсушите краката си, използвайте груба кърпа и разтрийте за малко краката си с нея.

Правете упражнения за разтягане преди и след тренировка.

Вижте още: Питка с кашкавал – вкусно и ароматно домашно печиво

И накрая, масажът в зоните, където обикновено се появяват спазмите, може да помогне. По-добре е, ако масажът се прави от физиотерапевт, но можете и сами да масажирате проблемните зони.

loading...