НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Засаждане на лук – с този метод получавате богата и здрава реколта

Засаждане на лук – с този метод получавате богата и здрава реколта

Засаждане на лук - с този метод получавате богата и здрава реколта
Засаждане на лук - с този метод получавате богата и здрава реколта

Засаждане на лук – този метод ви гарантира богата реколта.

Ще попитате какво толкова трудно има в засаждането на лук? Прекопаваш почвата, правиш бразди и садиш лука в тях. Тези действия, обаче, по никакъв начин не гарантират вашия успех. Въпросът е, че има много начини за отглеждане на лук. Всички те пряко влияят върху добива, качеството и дори продължителността на съхранение на лука в бъдеще. Ето защо е важно да изберете метода, който ще ви позволи да отгледате наистина добър, едър и вкусен лук.

Засаждане на лук - с този метод получавате богата и здрава реколта

Китайският начин на засаждане на лук ще ви позволи да приберете лука малко по-рано от обикновено, както и да получите по-едър лук.

Основният принцип тук е, че младите луковици трябва да се засаждат на върха на браздата. Това има няколко предимства.

Тъй като луковиците са над нивото на земята, е по-малко вероятно да бъдат нападнати от вредители.

Засаждането е възможно по-рано, тъй като луковиците са открити за слънчева светлина и съответно се затоплят добре.

Всяка глава лук получава достатъчно място, за да стимулира растежа си и следователно стават по-едри.

Засаждане на лук - с този метод получавате богата и здрава реколта

Ключът към успеха на тази китайска технология е правилното легло. „Билото”, върху което се засажда лукът, трябва да е с височина най-малко 15 см. В този случай разстоянието между луковиците също трябва да бъде около 15 см. Оставете пространство от 20 см между браздите, за да може всяка луковица да се развива свободно без никакви ограничения.

Засаждане на лук - с този метод получавате богата и здрава реколта

Лукът се сади на дълбочина 3 см. Препоръчително е самите луковици да бъдат на топло място 2 седмици преди засаждането, за да избегнете евентуално гниене.

Не притискайте лука като го садите, необходимо е само главите да се засипят със земя. Градинарите съветват да се поръсват луковиците с пепел за допълнително подхранване, окисляване и защита от лукови мухи. Остава само леко да покриете луковиците със земя.

Вижте още: Как се маринова карфиол? Вижте нашето предложение!

Отглеждайки лук по този прост начин, ще бъдете доволни от резултатите! Благодарение на това засаждане луковиците ще могат да образуват големи глави и те ще растат много по-бързо от обикновено. Между другото, дори е по-лесно да се грижите за лука, засаден по този начин. Просто трябва да поливате браздите и да наторявате своевременно.

loading...