НАЧАЛО ЗДРАВЕ Етерично масло от тамян – по-ефективно от химиотерапията

Етерично масло от тамян – по-ефективно от химиотерапията

Етерично масло от тамян - по-ефективно от химиотерапията
Етерично масло от тамян - по-ефективно от химиотерапията

Етерично масло от тамян – по-ефективно от химиотерапията за убиване на рака.

Учените открили, че смолата от тамян съдържа химикала ацетил-11-кето-бета-босвелиева киселина (AKVA), който може да убие раковите клетки и може да бъде по-ефективен от химиотерапията при лечението на рак на гърдата, простатата, яйчниците и дебелото черво.

Лечебното етерично масло от тамян е чудесно в борбата с възпаленията, инфекциите и преждевременното стареене, а също така е полезно за храносмилателния тракт, укрепва имунната система и подобрява здравето на устната кухина и менталното здраве.

Тамянът е отличен борец с рака. Проучванията показват, че той може да бъде по-мощен от химиотерапията, защото не унищожава здравите клетки, няма странични ефекти и може да убие раковите клетки, които са устойчиви на химиотерапията.

Тамянът укрепва костите и ставите, лекува бронхиалната астма и облекчава болката и възпалените стави.

Тамянът е бяло смолисто вещество, получено от дървото босвелия сакра. Този вид дърво е малко и широколистно, с хартиена структура на кората, която може лесно да се отдели. Самото дърво има нечетен брой листа, които растат едно срещу друго по клоните.

Неговите малки жълтеникаво-бели цветчета се състоят от 5 венчелистчета, а плодът е капсула с дължина около 1 см. Самата смола се намира в стъблото. След определен период от време смолата се втвърдява и може да се използва.

Лечебни свойства на тамяна
Тамянът се използва от дълго време като лекарство. Различни видове възпаления и инфекции са били лекувани с тамян и се смята, че египтяните са първите, които го използват като свещена билка. Съдържа етерично масло, което му придава силен аромат и киселини, наречени пентациклични тритерпени, които са много добри за укрепване на мускулите и костите.

Важна съставка на тамяна е киселината, която има противовъзпалително действие.

В продължение на хиляди години, тамянът се използва главно при ставни заболявания и възпалителни процеси, така че това е една от причините, поради която той все още се препоръчва на пациенти с артрит.

Лек за артрит
Много изследвания са показали, че тамянът е ефективен за облекчаване на болката и възпалението. В същото време се осигурява подвижност на ставите, което улеснява ходенето.

Тамянът също така намалява нивата на ензимите, които разграждат хрущяла. Тамянът има и противовъзпалителни свойства.

А именно, босвелиевата киселина, присъстваща в смолата, е съединение, отговорно за нейното противовъзпалително действие.

Тамянът действа бавно, но терапевтичните ефекти продължават дори след прекратяване на терапията.

Вижте още: Ябълкова диета за 5 дни. Вкусно, полезно и икономично

Тамянът е много полезен и при ревматоиден артрит, тъй като намалява подуването на ставите при пациентите, като същевременно позволява на кръвта да тече през кръвоносните съдове към засегнатата става.

loading...