НАЧАЛО ЗДРАВЕ Чаят от черничеви листа понижава холестерола

Чаят от черничеви листа понижава холестерола

Чаят от черничеви листа понижава холестерола
Чаят от черничеви листа понижава холестерола

Чаят от черничеви листа, е един от начините да се възползвате от всички предимства, които ни дава това прекрасно плодно дърво.

Чаят от черничеви листа е една от най-мощните ароматни билкови напитки. Той се приготвя от пресни или сушени листа, от бяла или черна черница.

Черничевите листа съдържат до 18 незаменими аминокиселини, витамини и минерали като: калций, натрий, магнезий и желязо.

Приготвяне на чай
Поставете няколко пресни листа от черница или лъжица сушени листа в съд. Налейте 2 чаши вряла вода, след това разбъркайте 3-5 минути. Прецедете, подсладете с мед и пийте топло.

Ползи от чая
Поради високото съдържание на антиоксиданти, фитонутриенти, витамини А и С, редовното пиене на този чай може да ви предпази от развитие на злокачествени заболявания.

Антиоксидантите намаляват щетите, причинени от процеса на окисляване, който постоянно се случва в човешкото тяло.

В допълнение, чаят от черничеви листа помага за понижаване на холестерола и триглицеридите и може да предотврати развитието на диабет тип 2.

Според традиционната медицина тази напитка отдавна се използва за облекчаване на симптомите на настинка, температура, болки в гърлото, кашлица и зачервени или възпалени очи.

Някои проучвания показват, че ежедневната консумация на чай от черничеви листа може да предотврати развитието на камъни в бъбреците, така че се използва като допълнителна терапия.

Черницата е пълна с витамин С и антиоксиданти, които укрепват имунната система – мощна защита срещу инфекции и заболявания. Само една чаша бяла или черна черница покрива ежедневните нужди от витамин С.

Вижте още: Масло от турти при възпалени стави и болки в мускулите

Сироп от черници
Поставете един килограм черна черница в половин литър вода и добавете две супени лъжици ябълков оцет. Оставете да престои 24 часа. На следващия ден смесете сместа с един килограм захар или друг естествен подсладител, след което варете до желаната гъстота. Съхранявайте в стерилизирани буркани и пийте няколко пъти на ден, разтворен във вода.

loading...