НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Защо коледничето не цъфти декември? Причини и полезни съвети

Защо коледничето не цъфти декември? Причини и полезни съвети

Защо коледничето не цъфти декември? Причини и полезни съвети
Защо коледничето не цъфти декември? Причини и полезни съвети

Защо коледничето не цъфти декември? Този въпрос вълнува много домакини.

В тази статия искаме да ви дадем препоръки за грижата за коледния кактус през есента. Ако ги следвате, то цветето ще цъфти през декември.

Есенно подхранване
Подхранвайте растението с тор, който съдържа фосфор и калий. За целта купете тор за сукуленти.

Можете да подхраните цветето с пепел. Разредете го с вода и полейте кактуса. Не е необходимо да го подхранвате повече до пролетния сезон.

Преместване
През отоплителния сезон е необходимо да преместите коледния кактус от перваза на прозореца. До зимата цветето е „в почивка“, а пъпките ще започнат да се образуват при температура около 13 градуса.

Ето защо е задължително да преместите кактуса от перваза на прозореца и да го поставите в задната част на стаята. Ако вашият балкон е остъклен и топъл, тогава можете спокойно да поставите растението там. То ще бъде доволно от температурата, за да започне да цъфти.

Поливане
От първия месец на есента и преди цъфтежа, не забравяйте да намалите броя поливания – два пъти месечно е напълно достатъчно. Ако поливате растението по-често, тогава то няма да си почине, в резултат на което няма да натрупа сили за образуване на пъпки и цъфтеж.

Какво не трябва да правите?
Има някои неща, които могат да забавят цъфтежа или цветето изобщо няма да цъфти. Не премествайте саксията често. Мястото трябва да е хладно и да не е твърде светло. Поставете растението там и не го докосвайте.

Пресаждане на коледния кактус се прави само през пролетта. Ако го пресадите през есента, той няма да цъфти през зимата.

Вижте още: Болката в краката ще изчезне ако ги поставите в сапунена вода

Не го подрязвайте през есента. Тази процедура трябва да се извършва през пролетта, когато растението е прецъфтяло или през лятото. През есента коледният кактус трябва да има време да пусне нови издънки, преди да започне образуването на пъпките.

Запомнете тези съвети и вече ще знаете защо коледничето не цъфти. Няма да сте ги спазили!

loading...