НАЧАЛО ЗДРАВЕ Чай от смокинови листа за лечение на диабет. Рецепта

Чай от смокинови листа за лечение на диабет. Рецепта

Чай от смокинови листа за лечение на диабет. Рецепта
Чай от смокинови листа за лечение на диабет. Рецепта

Чай от смокинови листа при диабет и за повишаване на имунитета.

Пресни или сушени, те са еднакво лечебни, а чаят от смокинови листа лекува някои от най-сериозните заболявания.

Независимо дали са пресни или сушени, смокините са богати на много здравословни фитонутриенти, антиоксиданти и витамини. Сочната и сладка смокиня е един от първите плодове, на които са се радвали предците ни.

Ползи за здравето
Въпреки ниското си съдържание на калории (само 74 калории на 100 г), смокините съдържат разтворими диетични фибри, минерали и витамини. Пресните смокини се ценят заради изобилието от антиоксиданти.

Пресните смокини съдържат големи количества витамини А, Е и К. Антиоксидантите ни предпазват от свободните радикали, чиито разрушителни ефекти могат да доведат до преждевременно стареене, деменция, сърдечни заболявания и рак.

В същото време изследванията показват, че хлорогенната киселина балансира нивата на кръвната захар. Смокините, както и другите храни, богати на фибри, ви помагат да отслабнете и да поддържате желаното тегло.

Противораковите съединения бензалдехид и кумарини също се срещат в смокините.

Сушени смокини – супер храна
Сушените смокини са силно концентриран източник на минерали, витамини и антиоксиданти. Те имат повече калории от пресните – 249 калории на сто грама. Както пресните, така и сушените смокини съдържат значителни количества витамини.

Сушените смокини са богат източник на минералите: калций, цинк, калий, селен, желязо и мед. Желязото и меда са необходими за производството на червени кръвни клетки, докато калият е важен компонент на клетките и телесните течности и помага за регулиране на сърдечната честота и кръвното налягане.

Листата на смокинята отдавна са известни със своите лечебни свойства – те лекуват бронхит, брадавици, цироза на черния дроб, високо кръвно налягане, кожни проблеми и язви.

Новото е, че смокиновите листа също са изключително полезни при диабет. Обикновено се използва сокът, изцеден от смокиновите листа, който се приема веднага след ставане, със закуската.

Чай от смокинови листа срещу диабет
Залейте 2 чаени лъжички сушени смокинови листа с 200 мл. вряла вода. Покрийте и оставете за 10-15 минути. След това прецедете. Всяка сутрин пийте чаша от този чай със закуската.

Понижаване на холестерола
Когато фибрите се движат през храносмилателната система, те основно събират излишния холестерол и го пренасят към отделителната система, за да бъде елиминиран от тялото. Смокините също могат да имат слабително действие, тъй като са сред храните с най-голямо съдържание на фибри.

Профилактика на коронарна болест на сърцето
Сушените смокини съдържат фенол, омега-3 и омега-6. Тези мастни киселини намаляват риска от коронарна болест на сърцето. Освен това смокиновите листа имат значителен ефект върху нивата на триглицеридите в кръвта.

Защита срещу рак на гърдата след менопауза
Известно е, че съдържанието на фибри в смокините предпазва от рак на гърдата, а след менопаузата хормоналният баланс при жените често може да варира. Системите в тялото са толкова взаимосвързани, че хормоните влияят на имунната система, което от своя страна влияе върху способността на антиоксидантите да се борят със свободните радикали. Свободните радикали са основен фактор за развитието на рак, така че смокините осигуряват допълнителна защита, осигурявайки изобилие от фибри.

Бронхит
Чаят от смокинови листа помага при различни респираторни състояния като бронхит, а също така се използва като начин за предотвратяване и облекчаване на симптомите на пациенти с астма.

Вижте още: Домашен ванилов сладкиш, който ще се хареса на всички

Укрепва костите
Смокините са богати на калций, който е един от най-важните компоненти за укрепване на костите и намаляване на риска от остеопороза. Също така са богати на фосфор, който е важен за здравето на костите.

loading...