НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Засаждане на лука през есента – съвети и правила

Засаждане на лука през есента – съвети и правила

Засаждане на лука през есента - съвети и правила
Засаждане на лука през есента - съвети и правила

Засаждане на лука през есента – гаранция за ранна реколта. Лукът е основна култура в градината. Засажда се през есента или пролетта.

Ако засадите лука правилно през есента, е възможно да съберете реколтата в средата на лятото. Засаждането на лука преди зимата ви гарантира, че той ще бъде устойчив на болести. Когато падне сняг, зеленчуците покълват. Но за да получите големи луковици, трябва да използвате балучка с размер под 2 см. Ако са по-големи по размер, ще се радвате само на зелени пера през пролетта. Засадете лука в почвата, но не забравяйте да изолирате леглото с някакъв материал.

Лукът се засажда в зависимост от метеорологичните условия. По-добре е да го засадите преди първите студове. При дневна температура от + 5 градуса вече може да се засажда, но не по-рано, защото може да покълне и да измръзне. За есенно засаждане изберете сортове с лютив вкус. Ако го садите през пролетта е по-добре да изберете сладки сортове лук.

Вижте още: Мариновани червени чушки – най-вкусната и ароматна рецепта

Правила за засаждане на лука: засадете лука така, че разстоянието между главите да е 6-7 см, а между редовете 15 см. Не е необходимо да се грижите за лука през зимата, защото по това време той спи. Когато дойде пролетта, тогава зеленчуците се обработват.