НАЧАЛО ЗДРАВЕ Какво лекува черният ким и защо е токова полезен?

Какво лекува черният ким и защо е токова полезен?

Какво лекува черният ким и защо е токова полезен?
Какво лекува черният ким и защо е токова полезен?

Какво лекува черният ким и защо да го използвате по-често?

Тези малки черни семена с пикантен аромат и лека миризма на камфор крият невероятна сила. Те съдържат много полезни съставки.

Черният ким е използван в Древен Египет и Асирия, за което се споменава в Библията и е широко култивиран през Средновековието, в монашеските градини. Пещери, пълни с черните семена, бяха открити в гробницата на известния фараон Тутанкамон.

Защо е толкова полезен?
Кимът съдържа вещество, което има антибактериални, антивирусни, противовъзпалителни, противогъбични, имунни и противоракови свойства.

То инхибира пролиферацията на раковите клетки и причинява тяхната апоптоза (естествена клетъчна смърт).

Кимионът допълнително съдържа масло, протеини, сапонини, тритерпенови алкалоиди и индазол, който рядко се среща в растителните алкалоиди, както и цинк, селен, желязо, калций, калий и още много ценни флавоноиди.

Какво лекува черният ким?


Съединенията, съдържащи се в семената на черния ким, могат да помогнат за намаляване на нивото на захарта в кръвта и за поддържане на нормално ниво на инсулин в организма. Те предпазват черния дроб и бъбреците от увреждане, тъй като прочистват тялото от токсини и тежки метали.

Благодарение на силните противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, ускорява заздравяването на раните.

Черният ким регулира храносмилането, елиминира метеоризма, действа диуретично, аналгетично, противопаразитно, противовъзпалително, противогъбично, антибактериално, действа успокояващо при менструални спазми, понижава кръвната захар, укрепва имунната система.

Употреба в готвенето
Преди да се култивира като лечебно растение, основната му цел е била да служи като кухненска подправка.

Вижте още: Почистване със сол на негативната енергия в дома

Семената на черния ким се използват като подправка за меса, сирена и хляб. Те могат да се използват и като заместител на пипера поради техния силен, пикантен аромат.

Могат да се използват при мариноване на киселото зеле и кисели краставички. Те могат да се комбинират с други подправки. Придават на ястията характерен ориенталски вкус.

loading...