НАЧАЛО ЗДРАВЕ Преди да си купите спрей за нос, опитайте това домашно средство!

Преди да си купите спрей за нос, опитайте това домашно средство!

0
Домашно средство при синузит, което облекчава болката
Домашно средство при синузит, което облекчава болката

Домашно средство при синузит, което облекчава болката.

Запушен нос, пълни кухини, натиск върху предната част на лицето и болка, която често може да бъде объркана с главоболие.

Вероятно страдате от ринит или синузит. Не е необходимо да ходите до аптеката веднага. Вместо това опитайте това домашно лекарство.

Ринит
Това е възпаление, което засяга носната лигавица и води до кихане, сърбеж, хрема и загуба на обонянието. Тези симптоми обикновено се появяват в продължение на два или повече последователни дни и обикновено са свързани с главоболие, подути клепачи и умора.

Възпаление на синусите
Характеризира се с възпаление на лигавиците на кухините, които се запушват, което нарушава нормалния поток на слузта. Веднъж натрупана, тази слуз насърчава растежа на бактерии, които от своя страна причиняват възпаление на кухините. Обикновено, това заболяване е придружено от кашлица, хрема, болка в гърло, особено на челото и между очите в основата на носа.

Възпалението може да бъде разделено на четири вида:
Остро – възниква, когато симптомите се проявяват за по-малко от 4 седмици

Подостро – продължава 4 до 12 седмици

Хронично – възниква, когато подуването и възпалението продължават повече от 12 седмици

Повтарящо се – ако това състояние се повтаря 4 или повече пъти през годината

Почистването на кухините и премахването на излишната слуз може да реши този здравословен проблем.

Домашно лекарство за ринит и синузит
Тази процедура е много ефективна и за разлика от някои назални спрейове не предизвиква изсушаване на лигавицата.

Необходими съставки:
кори от 4 лимона
1 с. л. карамфил
350 мл спирт
празна бутилка от половин литър

Приготвяне:
Изсипете карамфила в празната бутилка, добавете лимоновата кора, нарязана на малки парченца и разклатете. След това изсипете спирта, докато покрие корите и карамфила (не е необходимо да пълните бутилката). Затворете и поставете на тъмно място за поне 10 дни, за да може спиртът да извлече всички лечебни свойства от карамфила и лимоновата кора.

След 10 дни средството е готово за употреба: запушете едната ноздра с пръст и вдишайте през другата ноздра.

Можете да повторите процедурата 3 пъти на ден.

Внимание: този метод не е подходящ за бременни и кърмещи жени!

Ползи от лимона
Лимонът е отличен източник на витамин С, витамини А, В1, В2, В3 и минерали желязо, фосфор, магнезий и калий. Помага за лечението на дихателните проблеми, грип, настинки, астма, бронхит, синузит и болки в гърлото. Витамин С, присъстващ в лимоните, естествено се бори с вирусите и бактериите, които причиняват респираторни заболявания.

Укрепва имунната система и допринася за повишен имунитет срещу вируси, гъбички, бактерии и паразити. Той също така помага за неутрализиране на свободните радикали, които се натрупват и причиняват вреден оксидативен стрес.

Ползи от карамфила
Карамфилът има антимикробни и антибактериални свойства, които помагат да се спре растежа на патогенните микроорганизми. Освен това, подправката съдържа съединение, наречено евгенол, което предотвратява щетите, причинени от свободните радикали.

Вижте още: Прочистете и стегнете порите с тази домашна маска за лице

Важно: това домашно средство при синузит е само превантивно и служи за облекчаване на симптомите. Тази процедура може да се извършва непрекъснато за максимум 2 седмици! Ако симптомите не се подобрят, потърсете Вашия лекар!