НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Сменете режима на дограмата и запазете топлината в дома

Сменете режима на дограмата и запазете топлината в дома

Зимен режим на прозореца. Важно е да го направите правилно!
Зимен режим на прозореца. Важно е да го направите правилно!

Зимен режим на прозореца. В тази статия ще разберете как правилно да настроите дограмата си според сезона!

Зимата наближава, което означава, че е време да смените режима на прозорците. Това се прави преди настъпването на силните студове.

Както знаем, топлината в домовете ни може да струва скъпо. В същото време лесно можем да спестим пари, като сменим режима на прозорците.

Всичко, от което се нуждаете, се намира на дограмата.

Има няколко предимства при монтирането на дограма. Тя се грижи за здравината, издръжливостта и дълголетието на прозореца, а също така ви позволява да регулирате прозореца точно според вашите предпочитания или време на годината. Промяната на настройките на прозореца всъщност означава, че променяте натиска на крилото върху рамката на прозореца.

Зимен режим на прозореца – с тази процедура ще предотвратите загубата на топлината. Освен това, прозорецът понася по-добре температурните разлики отвътре и отвън.

През лятото, поради горещината, се препоръчва механизмът да се настрои на летен режим и по този начин да се позволи малко по-добра циркулация на въздуха.

Как да настроите прозореца? Това не е трудно. В повечето случаи се нуждаете само от стандартен шестограм. На някои прозорци можете дори да го направите ръчно. Като цяло, прозорецът ви винаги е фабрично настроен на летен режим. Следователно е необходимо да го смените през зимата и да се върнете към първоначалната настройка през лятото.

Винтът, които трябва да бъде сменен, обикновено се намира на самия прозорец, на ръба близо до дръжката, обикновено на няколко сантиметра под нея. Това изображение също може да ви помогне.

Значението на тази процедура, със сигурност, не бива да се подценява. Ако режимът на прозореца е зададен през цялата година, например на летен режим, не го използвате както трябва. Прозорецът също се износва много по-бързо. Регулирането на винта не е сложно и ще ви отнеме максимум няколко минути.

Ако прозорците се замъглят и около тях се образува плесен
В този случай високата влажност на интериора среща студената повърхност на прозорците или проблемът може да е, че прозорците са слабо изолирани. Решаването на проблема в първия случай е правилната вентилация и премахване на растенията от перваза на прозореца (често това е причината за прекомерната влага).

Вижте още: Така приготвеният мед ще пребори настинките, вирусите и грипа

Ако причината е лошата изолация, за да коригирате ситуацията, залепете паропропусклива лента от вътрешната страна на рамката на прозореца и дифузионно фолио от външната страна на рамката.