НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Практични съвети за узряване на домати

Практични съвети за узряване на домати

0
Ускоряване зреенето на доматите с много лесен трик
Ускоряване зреенето на доматите с много лесен трик

Ускоряване зреенето на доматите. Ето как да го постигнете.

Този съвет много ми помогна, надявам се, че и на вас ще е от полза. Ако все още имате зелени домати в градината, това е чудесен начин как да им позволите да узреят у дома и да запазите колкото се може повече от реколтата. Наистина е просто и ефективно.

Оставете доматите да узреят на перваза на прозореца. Не забравяйте, че радиаторите също трябва да бъдат включени, за да осигурите топлината и светлината, от които се нуждаят доматите.

Кори за яйца
Добра идея е също да наредите доматите в кори за яйца. Сложете ги на шкаф или на друго топло място при температура 18 до 20 градуса. Ще почервенеят след няколко дни. Можете да ускорите този процес на узряване, като добавите ябълки.

В чаша с ябълка
За този метод изберете само домати, които са неповредени и твърди. Отстранете стъблата.

Пригответе по-голяма бехерова чаша и поставете узряла ябълка (1 или 2) на дъното и съхранявайте доматите. Ябълката не трябва да е повредена или изгнила. Затворете чашата и я поставете на перваза на прозореца. Ябълките отделят етилен, което ще накара доматите да узреят по-бързо.

Друг вариант за ускоряване зреенето на доматите е да ги поставите върху ябълките и да ги оставите на открито слънчево място (например на перваза на прозореца). Доматите узряват по-бързо, отколкото просто да ги оставите на прозореца на слънце. Добавянето на банан към чашата с домати работи по същия начин.

Стърготини
Доматите също узряват по-бързо с дървени стърготини. Съхранявайте зелените домати в кутия или друг съд, застлан с дървени стърготини на слънчево място. Вторият вариант е да увиете доматите в стар вестник – всеки домат поотделно и да ги сложите на перваза на прозореца. Редовно проверявайте доматите, за да видите кои са узрели и кои все още се нуждаят от време.

Вижте още: Ябълков сладкиш с пудинг и кокос

Трикът на нашите баби
Доматите се поставят на закрито, те се нуждаят от температура от 15-18 градуса. Когато температурата е по-висока, те лесно омекват.

Към доматите добавете и няколко узрели (не червиви или изгнили) ябълки. Ябълките трябва да са домашни.

Опитайте, работи чудесно и все пак може да се насладим на последната красива реколта!