НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Правилните грижи за коледния кактус ви гарантират обилен цъфтеж

Правилните грижи за коледния кактус ви гарантират обилен цъфтеж

Грижа за коледния кактус, която гарантира обилен цъфтеж
Грижа за коледния кактус, която гарантира обилен цъфтеж

Грижа за коледния кактус, която гарантира обилен цъфтеж.

Може да ви звучи нелогично, че може да има цвете, което да не обича слънцето, а да обича много вода, но има такова цвете и това е коледният кактус.

Какво трябва да направите, за да цъфти обилно? Цъфтежът започва края на ноември и продължава до края на януари. Няма по-красиво зимно цвете от него, но понякога не иска да цъфти. Мнозина се грижат неправилно за това цвете. То не трябва да остава без вода и в стая със сух въздух.

Грижа за коледния кактус и правила за отглеждане
Не забравяйте, че коледният кактус обича непряка светлина: Температурата на въздуха трябва да бъде най-малко 15 градуса по Целзий.

През лятото, изнесете това цвете навън, защото се нуждае от въздух. И не забравяйте да го поливате всеки ден.

Коледният кактус принадлежи към капризните цветя, които не трябва да се пипат през сезона на цъфтежа: ако по време на цъфтежа преместите саксията или само ако я завъртите, той ще спре да цъфти.

През пролетта наторете коледния кактус. Растението расте най-вече през лятото, затова го торете два пъти месечно. Спрете подхранването през септември.

Никога не го подрязвайте с ножица или нож и отстранявайте излишните клонки с ръка. По този начин коледният кактус ще цъфти по-красиво и по-богато.

Коледният кактус се пресажда в края на февруари, когато окончателно спира да цъфти.

В началото на декември поставете това цвете в добре осветена стая, но никога на пряка слънчева светлина. След това ще се събуди и ще започне да цъфти обилно.

Съвет: Когато коледният кактус спре да цъфти, постепенно намалете поливането, поставете го на хладно и тъмно място до края на март. Оставете го да си почине. В края на март растението започва вегетационния си период, така че можете да върнете цветето на обичайното му място.

Вижте още: Домашно средство за лечение на щитовидна гуша

Важна забележка: Пресаждайте младите растения веднъж годишно и по-старите веднъж на 5 години. Саксията трябва да е плитка и широка. Една трета от саксията трябва да се напълни с дренажна почва, докато останалата част може да се напълни с домашна почва, смесена с едър пясък.

loading...