НАЧАЛО ЗДРАВЕ Домашна смес с мляко при кашлица и настинка

Домашна смес с мляко при кашлица и настинка

Карамелено мляко при кашлица и настинки. Рецепта
Карамелено мляко при кашлица и настинки. Рецепта

Карамелено мляко при кашлица и настинки е домашен лек, използван още във времето на нашето детство.

Въпреки че медицината е напреднала много, тази вкусна напитка все още се смята за безспорно домашно лекарство.

Особено през сезона на грипа и настинките повечето хора се сблъскват с проблеми като раздразнено гърло.

Ако искате да ускорите оздравителния процес и да предотвратите развитието на болестта, потърсете спасение в този стар лек на нашите баби, с който са лекували кашлица и болки в гърлото и който се препоръчва и от лекарите. Става въпрос за карамелено мляко.

Тази напитка ефективно облекчава кашлицата, ускорява отхрачването на секретите от гърлото, облекчава болките в гърдите и белите дробове при силна кашлица и действа успокояващо върху целия организъм.

Синузит и хрема
При топенето захарта отделя слаба, остра миризма. Ако имате възпалени синуси, запушен нос или хрема, внимателно „вдишайте“ този аромат. Внимавайте да не прекалите, тъй като предозирането може да причини главоболие.

Карамелено мляко при кашлица
Ако имате суха кашлица и гърлото ви дращи, най-добре е веднага да си направите карамелено мляко. Това ще успокои болката и драскането в гърлото, което ще намали продължителността на настинката.

Болки в гърдите
Кашлицата може да причини силна болка в белите дробове и гърдите, особено при пушачите. В този случай дори лекарите препоръчват зи рецепта.

За по-добър сън
Топлото мляко преди лягане отпуска целия организъм, така че ще заспите по-бързо, а сънят ви ще бъде по-качествен.

Рецепта за карамелено мляко:
Поставете 2-3 чаени лъжички захар в тенджера и я загрейте на котлона. Захарта се топи бързо, така че е по-добре да не се отдалечавате от печката, защото може много лесно да загори.

Веднага след като захарта стане течна и златиста, добавете млякото (200-300 мл) и след това оставете да заври. Разбъркайте, за да се разтопи по-добре и по-бързо карамелът, който отначало ще се втвърди. Оставете леко да се охлади, след което пийте, докато е още горещо (поносимо топло).

Вижте още: Лесни кюфтета на фурна от кайма и зеле

Забележка: Ако захарта случайно загори – изхвърлете я и пригответе нова доза. В случай, че имате висока температура, не трябва да консумирате млечни продукти.

Вместо захар можете да разтопите няколко ментолови бонбона, получава се страхотен вкус и дори напитката има по-силен ефект.