НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Света Петка се явява насън по две причини

Света Петка се явява насън по две причини

Молитва към Света Петка - закрилница на жените и децата
Молитва към Света Петка - закрилница на жените и децата

Молитва към Света Петка – закрилница на жените и децата!

За мнозина Света Петка е закрилница, особено за жените, децата и възрастните хора.

Освен построените храмовете, често има извори, за които се смята, че притежават лечебна сила, която изцелява болните.

Според общоприетото вярване Света Петка се явява насън на вярващите поради две причини: за да ги утеши или да им донесе добри новини, или като предупреждение, когато сгрешим.

Почита се в деня на празника с молитва, пали се тамян и се избягват някои домакински задължения.

Денят на Света Петка е не само християнски празник, но и празник за много православни вярващи, които смятат, че тази светица е закрилникът на дома им.

Молитва към Света Петка
О, велика Божия угоднице! Смела мъченице, Света Параскево! Със своите свети молитви помогни на нас грешните, застъпвай се и се моли за покаялите се грешници.

Света и Благословена Христова Параскево, красота на девиците, похвала на мъчениците, пример за чистота, огледало на великодушните, възхищение на мъдрите, пазител на християнската вяра, изобличител на идолите, защитничке на Божественото Евангелие, пазителке на Божиите заповеди, която бе удостоена да влезе в пристанището на вечния мир и в стаята на своя жених Христос Бог, украсена с венец на девствеността и мъченичеството!

Моля те, света мъченице, бъди за нас молителка на Христос Бог, от Чийто преблажен поглед винаги се радваме.

Помоли се на Милостивия, Който с една дума отвори очите на слепите, за да ни избави от болестта на очите ни, от физическата и духовната, разкъсай с молитвите си духовната тъмнина, създадена от нашите грехове, помоли Отца на Светлината за благодатна светлина за нашите духовни и телесни очи, просветли ни, помрачени от грехове, със светлината на Божията благодат, за да може чрез твоите слепи молитви тя да бъде дадена на онези, които не виждат сладката гледка.

О, Велика Божия угоднице! Свето Параскево! Със своите свети молитви помогни на нас грешните, застъпвай се и се моли за разкаялите се грешници, побързай да ни помогнеш, защото сме безсилни.

Вижте още: Направете си чай от мащерка – облекчава кашлицата

Моли се на Господа, чиста девойко, моли се на Милостивия, света мъченице, моли се на своя Жених, непорочна Христова невесто, за да можем с помощта на твоите молитви да разпръснем тъмнината на греха, в светлината на истинската вяра и Божествени дела да влезем в светлината на вечния ден, в града на постоянната радост, в който светиш със слава и безкрайна радост, прославяйки с всички небесни сили Триединството Отца и Сина и Светия Дух, сега и завинаги за вечни времена. Амин.