НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Най-добрата рецепта за кисело зеле

Най-добрата рецепта за кисело зеле

0
Приготвяне на кисело зеле с копър и резенчета цвекло
Приготвяне на кисело зеле с копър и резенчета цвекло

Приготвяне на кисело зеле с копър е днешното ни предложение за зимна заготовка.

Есента е идеалното време за приготвяне на кисело зеле. Ще издържи цяла зима, така че винаги ще имате запас от витамини под ръка!

Необходими продукти:
зеле
сол на вкус
копър
филийки цвекло
клончета сух босилек

Приготвяне:
Първата стъпка за приготвянето на перфектното кисело зеле е правилният избор на зелето.

Добре узряло зеле, без кафяви петна по него – гаранция за чудесен вкус. То трябва да е с диаметър най-малко 15 см и не повече от 20 см.

Измийте старателно зелето и отстранете горните листа. Можете да го поставите цяло или да го нарежете на 4 парчета. Наредете го в бидон. Може да бъде пластмасов бидон или дървена бъчва, но се уверете, че е добре измита и не мирише. Ако е необходимо, измийте го с гореща вода и сода за хляб: използвайте 1 супена лъжица сода за хляб на 1 литър вода. Оставете разтвора в бидона за 2-3 часа, след това изплакнете с топла вода и оставете бидона да изстине.

Поставете клонче босилек на дъното.

Наредете зелето в съда възможно най-плътно, за да избегнете голями празнини. Поставете по-големите глави в долната част, а по-малките в горната част.

Запълнете празнините с филийки цвекло и копър.

Постепенно добавяйте солена вода. Сложете 10-15 г сол на всеки литър вода (ако сте осолили предварително зелките в кочаните). Пригответе отделно саламурата и разбъркайте добре, за да се разтвори добре солта. След това я изсипете в бъчвата или бидона със зеле.

Можете също така да поставите карфиол, краставици или моркови заедно със зелето по този начин. Винаги обаче се уверявайте, че зеленчуците са здрави и чисти.

След като напълните бидона, поставете тежест върху зелето, за да го задържите под нивото на саламурата. Можете да използвате 2-3 кг чисти камъни, положени върху дървена дъска, или да използвате тежести, които се продават за тази цел.

Накрая затворете добре капака, така че въздухът да не навлиза и го оставете да престои 2 дни.

Парченцата цвекло придават приятен червеникав цвят на саламурата. Ферментацията на зелето е процес, който отнема няколко седмици. След седмица ферментация, след отваряне на бидона, може да забележите, че обемът на зелето е намалял.

Вижте още: Как може да коригирате вкуса на киселите краставички?

Все още можете да запълните празните места, като добавите няколко по-малки зелеви глави. След около 5 седмици зелето е готово за консумация.