НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Пригответе си хрупкаво мариновано зеле с моркови!

Пригответе си хрупкаво мариновано зеле с моркови!

Мариновано зеле с моркови - хрупкаво и вкусно
Мариновано зеле с моркови - хрупкаво и вкусно

Мариновано зеле с моркови – хрупкаво и вкусно, готово за 3 дни. Една проста и невероятна рецепта.

Необходими съставки:
1 кг зеле
150-200 г моркови
25 г сол
3-5 зърна черен пипер
2-3 дафинови листа

Приготвяне:
Нарежете на ситно зелето или го настържете на ренде. Посолете и разбъркайте внимателно с ръце. Трябват ви 3 кг зеле за един трилитров буркан.

Почистете морковите и ги настържете на едро ренде. Поставете черния пипер на дъното на буркана, след това редувайте зелето с морковиите, като притискате добре слоевете.

Добавете 2-3 дафинови листа по средата на буркана. Поставете буркана със зеле в купа и оставете да престои 24 часа на стайна температура, покрит с капачка (не затворен).

През това време зелето ще пусне сок. Ако забележите, че след 1 ден в буркана липсва течност, досипете в него преварена и охладена вода. Това не е нищо сериозно, просто зелето не е много сочно и затова трябва да му помогнете по този начин.

След 24 часа зелето започва да ферментира и трябва да се бърка редовно с остър предмет (поне два пъти на ден). След 2 дни на повърхността ще се появи пяна.

Вижте още: Направете си джинджифилов сироп! Помага при настинка и кашлица

На 3-тия ден опитайте, дали вече е кисело и вкусено. Ако е така, затворете плътно буркана с капачка и съхранявайте в мазето или на друго хладно място.

Вашето мариновано зеле с моркови е готово за консумация.

loading...