НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Цяла зима ще имате хрупкаво кисело зеле, ако спазвате тези правила

Цяла зима ще имате хрупкаво кисело зеле, ако спазвате тези правила

Налагане на зелето: важни са температурата и количеството вода
Налагане на зелето: важни са температурата и количеството вода

Налагане на зелето: Важни съвети за да бъде хрупкаво зелето цяла зима!

Въпреки дългогодишния опит, на мнозина се случва киселото зеле да омекне бързо.

Ето защо ще ви споделим няколко съвета, които със сигурност ще ви спестят тази неприятност.

Тъй като зелките имат кръгла форма и е невъзможно да се наредят добре в бидона без празнини, няколко глави зеле трябва да се нарежат на четвъртинки и половинки и да се наредят между целите глави, така че да няма много празнини.

На 30 кг зеле се добавя килограм сол. Първите листа се отстраняват, кочаните се нарязват на кръст с нож, главите се подреждат в бидона.

След това в бидона се изсипва вода, така че да е два пръста над главите зеле, а отгоре се поставя дървена или пластмасова решетка.

Над решетката обикновено се поставя камък или по-голям буркан, пълен с вода. Но, ако ви остане място в бидона, рискувате зелето да се развали по-бързо, заради навлизащия въздух. В този случай е най-добре да напълните по-голям найлонов плик с вода и да го поставите върху зелето.

Без преточване на саламурата
За да не се налага да преточвате саламурата, предлагаме ви следния трик – сложете памучен плат върху тежестта или торбата с вода и сложете повече сол върху него. По този начин солта бавно ще се разтвори.

Температурата е важна
Докато не втаса (около месец), зелето трябва да престои на стайна температура. Не трябва да е много студено. Зелето трябва да се премести по-късно на по-хладно място, където температурата не трябва да надвишава 5 градуса.

Вижте още: Сочни пилешки гърди върху канапе от зеленчуци

Контролирайте количеството вода
По време на ферментацията, количеството вода трябва да се проверява от време на време, особено през първите дни. Зелето не трябва да остане без вода, затова добавяйте при необходимост. Ако използвате камък или буркан, не забравяйте да ги изплаквате поне през ден.

Спазвайте тези правила при налагане на зелето, за да се наслаждавате на невероятния му вкус цяла зима.