НАЧАЛО ЗДРАВЕ Симптоми на недостиг на магнезий в организма

Симптоми на недостиг на магнезий в организма

0
Дефицит на магнезий и продукти, които го съдържат
Дефицит на магнезий и продукти, които го съдържат

Дефицит на магнезий и продукти, които го съдържат в най-големи количества.

Магнезият е жизненоважен микроелемент, който организмът не е в състояние да произведе сам. Ето защо е важно да се придържате към балансирана диета с достатъчно съдържание на магнезий.

Голяма част от необходимия ви магнезий можете да си набавите чрез консумацията на пълнозърнест хляб, млечни продукти, плодове и напитки. Само една трета от магнезия, консумиран с храната, се абсорбира, докато по-голямата част от него се отделя чрез урината и потта. Ето защо се препоръчва да се консумира три пъти повече магнезий дневно, отколкото е необходим на организма.

Първите признаци на дефицит на магнезий в организма са: гадене, обща умора и загуба на апетит. При по-тежки случаи на дефицит на магнезий могат да възникнат сърдечни проблеми, включително нарушения на сърдечния ритъм, мускулни спазми, треперене, слабост и проблеми със съня. Дефицитът на магнезий също може да доведе до загуба на паметта или безпокойство.

Недостигът на магнезий може да доведе и до недостиг на други електролити, тъй като поддържа баланса на натрий, калий и калций, които от своя страна подпомагат нервната проводимост, свиването на мускулите и нормалния сърдечен ритъм.

Избрахме 10 продукта, които съдържат най-много магнезий. Ще се изненадате за някои от тях!

Голямо съдържание на магнезий се намира в люспата на зърното. Ето защо зърнените храни и пълнозърнестият хляб са толкова важни за здравословното хранене. Освен това, зелените листни зеленчуци, какаото и ядките са задължителни.

10 продукта с най-високо съдържание на магнезий: пшенични трици, какао, кашу, елда, соя, бадеми, ориз (неполиран), овесени ядки, спанак, яйца.

Вижте още: Домашни маслени сладки за всеки повод

Не забравяйте да приемате калций, за да усвоите магнезия или яжте храни с високо съдържание на калций. Много калций се съдържа не само в млякото, но и в сусама, спанака, портокалите и зелените плодове и зеленчуци. Ще получите максимално количество магнезий от пресните зеленчуци, но ако искате да ги сготвите, не изхвърляйте бульона, който е поел много от хранителните вещества.