НАЧАЛО РЕЦЕПТИ От това тесто се получават най-вкусните печива

От това тесто се получават най-вкусните печива

Универсално тесто с мая и мляко за любимите ви печива
Универсално тесто с мая и мляко за любимите ви печива

Универсално тесто с мая и мляко за любимите ви печива.

Изминаха няколко години, откакто се научих да правя това супербързо тесто с мая. Омесването и втасването отнема само половин час. Резултатът е деликатна и податлива смес за всички видове печива, с която е удоволствие да работите. Заслужава си да опитате! От него може да се приготви основно ястие или сладка закуска. Най-важното е, че този продукт е почти невъзможно да се развали. Но е лесно да се подобри.

Съставки:
мляко – 1 чаша
вода – 0,5 чаша
сол – 1 ч. л.
захар – 1 с. л.
слънчогледово олио – 0,5 чаша
мая – 7 г
пшенично брашно – 3,5 чаши

Приготвяне:
Първо активирайте сухата мая. За целта смесете топлото мляко с топлата вода в дълбока купа. Добавете захар и сол към тях и самата мая. След това добавете няколко супени лъжици брашно в купата, така че консистенцията на масата да прилича на тесто за палачинки. Разбъркайте съставките и оставете на топло място за 10 минути.

След това добавете олиото в купата, пресейте останалото брашно. Замесете тестото. Ще стане доста лепкаво. Прехвърлете тестото в найлонов плик, поставето го в още един. Торбичките трябва да са здрави. Никаква вода или въздух не трябва да влизат вътре. Налейте топла вода в тенджера до половината – не повече от 40 градуса.
Поставете торбичката с тесто във водата. Покрийте с капак.

Правилно приготвеното тесто трябва да втаса за 20-25 минути. Ще стане лепкаво и еластично.

Поръсете тестото с брашно, готово е да продължите работата си с него.

Вижте още: Свинско с ябълки на фурна и гарнитура с ориз

През този половин час докато втасва, може да направите плънка с кайма, да задушите зеле, да карамелизирате ябълки със стафиди. В това тесто можете да сложите каквато си пожелаете плънка.

Запишете си тази рецепта за универсално тесто с мая и се насладете на любимите си печива.