НАЧАЛО ЗДРАВЕ Спането в правилната поза е важно за здравето ви

Спането в правилната поза е важно за здравето ви

Правилна поза за сън и предимствата за здравето
Правилна поза за сън и предимствата за здравето

Правилна поза за сън и предимствата, които има за здравето. Може би тази информация ще ви накара да промените навика си.

Смятате, че сънят е необходим само за почивка и възстановяване на енергията ви? Грешите!

По време на сън тялото ни изпълнява няколко важни задачи. Произвежда хормони, елиминира токсините, отпуска мускулите и дори премахва безполезната информация.

Изследванията показват, че недоспиването през нощта може да доведе до по-негативни и песимистични мисли. Освен това качеството на съня може да повлияе и на важни хормони, които регулират глада, което оказва влияние върху апетита и наддаването на тегло.

Въпреки че всеки има предпочитана поза за сън, промяната на този прост навик може да има голямо значение за цялостното ви здраве.

Вижте предимствата и недостатъците, които има всяка поза по време на сън:

На лявата страна
Изследванията показват, че спането на лявата страна има многобройните ползи за здравето.

Подобрява функционирането на лимфната система, която доминира от тази страна на тялото. Помага за по-ефективното елиминиране на токсичните вещества, предотвратява подуването и натрупването на течности в тялото. Освен това панкреасът и стомахът са разположени от лявата страна на тялото, което улеснява храносмилането.

В това положение главата и краката са на нивото на сърцето, което улеснява кръвообращението и помага на тялото да функционира правилно по време на сън. Важно е да изберете плоска възглавница, за да предотвратите силно огъване на врата.

На дясната страна
Тази поза позволява правилно положение на гръбначния стълб и добра функция на тялото по време на сън. Въпреки това, поради отпускането на езофагеалния сфинктер, този избор увеличава шансовете за стомашен рефлукс.

Спане по гръб
Мнозина смятат, че това е една от най-добрите пози за сън, тъй като отпуска ставите и предотвратява болката. Но за да направите това, трябва да спите с ръце, изпънати успоредно на тялото или поставени на корема. Това е отлична поза за облекчаване на симптомите при страдащите от рефлукс и стомашни заболявания.

Друга добра причина да спите по гръб е да предотвратите появата на бръчки по лицето, шията и деколтето.

Но тази поза не е благоприятна за гръбначния стълб, така че е наложително да използвате ниска възглавница, за да подравните врата с останалата част на гръбначния стълб. Ако не го направите, това може да доведе до болки в гърба, врата и раменете. Тази поза също допринася за хъркане и сънна апнея.

Спане по корем
Това не е най-добрият избор. Една от основните причини е, че това положение е много вредно за гръбначния стълб, като натоварва лумбалната и шийната област, което може да причини болка в гърба, раменете и врата. Освен това, поради натиска върху белите дробове, могат да възникнат някои проблеми с дишането.

Ембрионална поза
Тази поза е доста често срещана сред жените. Тази поза може да навреди на здравето на гръбначния стълб и може да причини напрежение и болка във врата и гърба.

Вижте още: Бързи медени сладки, които ще ви изненадат с вкуса си

Тази поза предотвратява дълбокото диафрагмално дишане, което е вредно за здравето, като намалява притока на въздух към белите дробове. Единствената полза от тази поза е намаляване на хъркането.

Както виждате, едно просто нещо като правилна поза за сън има голямо значение за здравето.