НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Правила за сушене на шипки, за да се запазят лечебните им свойства

Правила за сушене на шипки, за да се запазят лечебните им свойства

Полезни свойства на шипките: съдържат голямо количество витамин С
Полезни свойства на шипките: съдържат голямо количество витамин С

Полезни свойства на шипките: съдържат голямо количество витамин С. Ето какви са правилата при събирането и сушенето на плодовете.

Шипките са богати на полизахариди, органични вещества и ниско съдържание на витамини А, К, Е, В и Р. Най-ценното свойство за човешкото тяло, е че съдържат голямо количество витамин С.

Използват се активно в народната медицина.

Събирането на шипките, обикновено, започва през август, но това зависи от природните условия и готовността на плода. Ако оценявате плодовете по външен вид, те трябва да бъдат червени или оранжеви. На вкус плодовете са сладко-кисели и трябва да са твърди.

Шипките се развалят много бързо, така че след прибиране на реколтата трябва да започнете да ги сушите възможно най-скоро.

Сушене на въздух
Това е естествен метод за сушене, който до голяма степен зависи от метеорологичните условия. Имайте предвид, че плодовете ще изсъхнат 2-3 седмици по-късно при влажно и облачно време.

Сушене на тавана:
Ако искате да използвате тавана за сушене, той трябва да бъде добре проветрив. Разстелете дебела хартия или плат и разпределете плодовете отгоре. Те ще трябва да се разбъркват от време на време.

Сушене на сянка:
Този метод се използва само когато времето е сухо и през деня. През нощта плодовете трябва да бъдат преместени на сухо място.

Сушене в домашни условия:
За сушене у дома се използва фурната. Този метод е най-бърз: плодовете могат да бъдат изсушени за 8 часа. Фурната трябва да бъде предварително загрята на 40 градуса. Вратата трябва да се отвори леко, за да се изпарява влагата. В процеса на сушене на плодовете, температурата във фурната трябва постепенно да се повиши до 60 градуса.

Как да разберете, че плодовете са готови? Просто вземете едно плодче и го притиснете мужду два пръса – то трябва да се начупи на малки парченца.

Готовите плодове трябва да бъдат извадени от фурната и изсипани в дървен съд, плътно затворен с капак и оставен на за 2-3 дни. Не отваряйте капака през този период.

Вижте още: Как се справяте в трудни ситуации?

Съхранявайте плодовете в малки хартиени или платнени торбички.

Възползвайте се от невероятните полезни свойства на шипките!