НАЧАЛО ЗДРАВЕ Кои са ранните симптоми на рак?

Кои са ранните симптоми на рак?

Симптоми при рак, които не бива да пренебрегвате
Симптоми при рак, които не бива да пренебрегвате

Симптоми при рак, които не бива да пренебрегвате. Консултирайте се с лекар, ако забележите промени в тялото си!

Американското общество за борба с рака е регистрирало 1,5 милиона случая на рак само в САЩ през 2015 година. Всички медицински експерти казват, че ранното откриване на рака е от решаващо значение за борбата с болестта.

Има някои признаци за развитието на рак, които абсолютно не могат да бъдат пренебрегнати. Обърнете внимание на всички промени в тялото, тъй като те могат да бъдат признаци не само на това заболяване, но и на редица други.

Проверете тялото си, ако усетите някой от тези симптоми.

Запомнете: тези признаци означават само, че трябва да потърсите помощ от лекар.

Подуване на корема при жените
Необяснимият и хроничен метеоризъм може да показва рак на яйчниците. Д-р Бет Йю Карлан обяснява: „Ракът на яйчниците е тих убиец. По правило никой не обръща внимание на факта, че коремът му бързо и редовно се подува след хранене.

Ако прекалено бързо се засищате и при това редовно изпитвате болка в долната част на гърба, посетете Вашия лекар. Особено ако изпитвате тези симптоми в продължение на няколко седмици.

Нередовен цикъл при жените
Всяко кръвотечение, което настъпва след менопаузата или изобщо не е свързано с цикъла, може да е признак за нещо сериозно. Например, ендометрия или рак на маточната шийка.

Болки в корема и органите в малкия таз
Болките в органите на малкия таз или корема може да са признак за сериозни проблеми с яйчниците. Ако тази болка е придружена и от подуване на корема, ако имате проблеми с апетита или уринирането, това налага посещение при лекар.

Американското общество за борба с рака пише: „Тези симптоми се забелязват и когато не става дума за рак, а за други проблеми. Когато са причинени от рак, те са устойчиви и редовни.”

Постоянни болки в гърба при мъжете
За този проблем може да има много причини. И повечето от тях, за щастие, не са симптоми при рак. Независимо от това, ракът на тънките черва и простатата почти винаги е придружен от силна болка в гърба.

Промени в тестисите при мъжете
Един от най-добрите начини да се предпазите от рак на тестисите е да наблюдавате постоянно състоянието и размера им. Важно е размерът и формата им да не се променят.

Болка в слабините, бедрата или таза при мъжете
При рак на простатната жлеза болка се появява в гърба, но и в слабините и бедрата. Ракът на тестисите се характеризира със същите симптоми.

Постоянна кашлица при мъже и жени
Ако кашлицата ви измъчва месеци/години, това може да означава рак – на щитовидната жлеза, гърлото или белите дробове.

Пушенето също може да причини хронична кашлица. Това е номер 1 убиец сред жените.

Проблеми с уринирането при мъже и жени
Ако редовно имате проблеми с изхождането и уринирането, това може да е признак за нещо много сериозно. Ако в изпражненията има и кръв, това означава, че е дошло времето да се обърнете незабавно към професионалист.

Внезапна загуба на тегло при мъже и жени
Необяснимата загуба от дори 5 кг може да означава рак. Стресът обаче също може да бъде причина. Но е по-добре да си направите кръвен тест, за да сте сигурни, че всичко е наред.

Промени в областта на гръдния кош при мъже и жени
Много хора смятат, че ракът на гърдата засяга само жените, но всъщност се среща и при мъжете. Първият му признак: появата на подутина в областта на гърдите.

Ракът на гърдата е лечим: основното е да го идентифицирате на ранен етап.

Подути лимфни възли при мъже и жени
Това са малки жлези, разположени на няколко места в тялото. Основните са на врата и подмишниците. Подутите лимфни възли най-често са признак на хипотермия или възпалено гърло.

Кожни промени при мъжете и жените
Трябва да внимавате за нови образувания по кожата си. В крайна сметка този вид рак е лесен за разпознаване на ранен етап.

Обърнете внимание на всички нови бенки, които се появяват на тялото ви.

Всякакви промени в устата при мъже и жени
На първо място, трябва да обърнете внимание на появата на неестествени бели или червени петна в устата. Особено ако пушите или дъвчете тютюн!

Тежка хронична умора при мъже и жени
Ако се чувствате дори по-зле сутрин, отколкото вечер всеки ден, тогава най-вероятно сте болни от нещо наистина сериозно.

Вижте още: Как се справяте в трудни ситуации?

Така обикновено се проявяват левкемията и други видове рак.

Ракът може да бъде излекуван, ако бъде открит в ранен етап, тогава нищо ужасно няма да ви се случи.

Това са симптоми при рак, които не бива да подминавате с лека ръка!

loading...