НАЧАЛО ЗДРАВЕ Преборете настинката с този домашен лек с мляко!

Преборете настинката с този домашен лек с мляко!

Лек срещу настинка, който можете да си направите сами!
Лек срещу настинка, който можете да си направите сами!

Лек срещу настинка, който можете да си направите сами!

Почти всеки ден се срещаме с хора, които кихат и кашлят и не е изключено самите ние да се окажем в същото положение. Симптомите на настинка със сигурност не са приятни: страдаме от възпалено гърло, хрема, кашлица и кихане. Разбира се, всеки иска да се справи с настинката, възможно най-бързо, затова ви предлагаме да изпробвате наистина ефективен лек, чиито съставки ги има във всеки дом.

Природата ни е предоставила мощен механизъм, който предпазва организма от всички болести. Укрепването на имунитета е важно по всяко време на годината, за да ни заобикалят вирусите. Когато настинем, обикновено си купуваме специални лекарства, но не трябва да се забравя, че те могат да потиснат имунната система. Когато температурата се повиши, бързо искате да я понижите, но в много случаи това е голяма грешка. Организмът повишава температурата като имунен отговор, който убива бактериите и вирусите, така че трябва да се примирите с дискомфорта и да позволите на имунната система да се бори с възпалението. Препоръчва се температурата да се понижава с лекарства, само когато е над 38,5 градуса.

Кашлицата е защитна реакция на тялото, опитвайки се да изчисти дихателните пътища. Кашлицата трябва да се лекува веднага щом забележите първите симптоми. Първоначално се препоръчва да се пият повече течности – това помага за отстраняването на слузта, както и за разширяване на кръвоносните съдове, като по този начин се подобрява кръвообращението. За по-бързо възстановяване пийте топъл чай с джинджифил, лимон и мед.

Горещият чай съдържа танини – вещества, които свързват и премахват опасните вещества от тялото. Ензимите в меда се борят с вредните бактерии. Лимонът, който е с високо съдържание на витамин С, действа като антисептик. Ако в къщи имате малини (за предпочитане пресни, но сладкото също е подходящо), можете също да приготвите чай от тях. Малините съдържат салицилова киселина, която намалява възпалението и предотвратява попадането на патогенните микроорганизми в тялото.

Естествен лек срещу настинка

Вижте още: Подуването на краката може да сигнализира за сериозни заболявания

Необходими съставки:
250 мл мляко
1 ч. л. масло (може и какаово масло)
1 жълтък
1 ч. л. мед
1/4 ч. л. сода за хляб

Смесете тези съставки и пийте по 50 мл преди лягане.