НАЧАЛО ЗДРАВЕ Симптоми при проблеми с черния дроб

Симптоми при проблеми с черния дроб

Омазнен черен дроб - ето за кои симптоми да следите
Омазнен черен дроб - ето за кои симптоми да следите

Омазнен черен дроб – ето за кои симптоми да следите!

Черният дроб е най-голямата жлеза в тялото, която синтезира хормони и ензими, неутрализира токсините и участва в метаболитните процеси. Но под въздействието на различни фактори с течение на времето се “замърсява” с токсични вещества. В този случай работи с по-голямо натоварване, поради което не винаги се справя със своите отговорности. При най-малките симптоми на омазнен черен дроб трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Подготвили сме за вас 9 признака, на които си струва да се обърне внимание.

Болка или тежест в горната част на корема
Ако консумирате твърде много мазни храни, това може да доведе до увеличаване на черния дроб. В резултат на това се увеличава натискът върху гърдите и горната част на корема. Подутият стомах също е възможен признак на увреден черен дроб.

Неразположение
След консумация на мазни храни можете да се почувствате зле, обърнете внимание на симптоми като: тежест в червата, гадене, световъртеж, понякога повръщане и диария.

Чувствителна кожа и пожълтяване на склерата на очите
Ако черният ви дроб е претоварен с токсини, това ще повлияе на кожата ви и ще предизвика дразнене и обрив. Дори вашите стъпала могат да пожълтеят. Това се случва, когато кръвта съдържа твърде много билирубин, който черният дроб не може да трансформира в безопасни съединения.

Умора и слабост
Хората, които имат проблеми с черния дроб, често се чувстват уморени и нямат апетит. Когато тези признаци са постоянни и не са свързани с обичайна преумора, потърсете медицинска помощ.

Температура
В някои случаи пациентите имат болки в корема, чувстват се много уморени. Ако имате същите симптоми, не забравяйте да наблюдавате телесната си температура. Ако е повишена, това е възможен сигнал, че има възпалителен или инфекциозен процес.

Болка в мускулите
Ако мускулите и ставите ви постоянно ви болят или имате синини по кожата и краката се подуват, възможно е това да е нарушение на функцията на черния дроб.

Промяна на цвета на урината и изпражненията
Урината ви може да стане по-тъмна и изпражненията ви по-светли, ако черният ви дроб не се справя със задачите си.

Сърбеж по тялото
Може да имате сърбежи по тялото, което се дължи на застой на жлъчката. Така тялото реагира на всички натрупани токсини, които черният дроб не може да обезвреди.

Кръвотечение
Рядък симптом, но все пак може да е причина. Честото кървене от носа, появата на синини без видима причина, могат да бъдат симптоми на лоша чернодробна функция.

Черният дроб е филтър, който непрекъснато почиства човешката кръв от вредни за тялото вещества.

Избягвайте консумацията на алкохол, мазна храна, липса на физическа активност, прием на добавки за отслабване и необосновано често използване на болкоуспокояващи.

Вижте още: Най-меките и вкусни домашни кифлички

За да е здрав черният дроб, трябва не само да се откажете от лошите навици и да победите всичките му „врагове“, но и да се храните правилно.

Приемайте достатъчно количество вода, извара, куркума, пчелен мед, пълнозърнеста каша, плодове: печени ябълки, банани, праскови, кайсии и круши и зеленчуци: тиква, моркови, цвекло, карфиол, тиквички.