НАЧАЛО ЗДРАВЕ Когато имунитетът ни е понижен, тялото ни изпраща сигнали

Когато имунитетът ни е понижен, тялото ни изпраща сигнали

Симптоми при понижен имунитет. Следете за следните сигнали!
Симптоми при понижен имунитет. Следете за следните сигнали!

Симптоми при понижен имунитет. Следете сигналите които тялото ви изпраща!

Когато имунната система е отслабена, тялото ни изпраща определени сигнали.

Нашата имунна система, всъщност, се състои от армия от клетки, които се борят с бактериите и вирусите, за да останем здрави и силни. Много фактори могат да отслабят имунитета: стрес, недостиг на сън, определени лекарства и някои заболявания, но когато това се случи, тялото знае какво да прави.

Когато имунната ни система е в опасност, тя започва да ни изпраща различни сигнали. Ето някои от най-често срещаните симптоми при понижен имунитет:

Умора
Умората е често срещан симптом при някои автоимунни заболявания, при които поради нарушаване на функцията на имунната система възниква самоатака на собствените здрави тъкани и органи.

Автоимунните състояния възникват заради свръхактивна имунна система, която вижда заплаха дори там, където в действителност я няма. По този начин умората, която съществува без видима причина (вирус, настинка, инфекция, недостиг на сън, прекомерна физическа работа) може да бъде сигнал, че имунната система се бори с някаква заплаха.

Ръцете побеляват при студ
Проблемите с кръвообращението може да са свързани с дисфункция на имунната система. Ако, например, ръцете ви побеляват при студ, това означава, че кръвообращението е нарушено, така че това може да е свързано с някои състояния и нарушения в имунната система.

Също така, тази прекомерна чувствителност към студ може да се прояви и в краката, ушите, пръстите на краката. Нарича се синдром на Рейно и може да бъде сигнал за някои автоимунни заболявания, включително лупус или нарушения на щитовидната жлеза.

Зачервена кожа и сърбежи
Кожата е една от първите защитни стени, когато патогените се опитват да атакуват и да влязат в тялото. Ако кожата ви внезапно се зачерви и ви сърби и не става въпрос за обрив, дерматит или алергия, тогава става въпрос за реакция на кожата в отговор на някои външни фактори.

Това може да бъде и симптом на свръхчувствителност, когато тялото развива нови алергични реакции. В този случай, имунната система се бори да различи заплахата и реагира на напълно безопасни вещества. Това води до възпаление на кожата и зачервяване.

Появяват се нови алергии, а старите изчезват
Това може да се случи особено при хора с първичен имунодефицит или вродени нарушения на имунната система.

Ако една част от имунната система не функционира правилно в борбата срещу инфекциите, възможно е да не е в състояние да предотврати „нарушаването“ на другата част на имунната система.

Ако имунната ви система е здрава, но в момента е изложена на риск, това може да намали алергичната реакция. Отслабената алергична реакция също може да е признак за отслабена имунна система.

Повтарящи се инфекции
Не можете да се отървете от гъбична инфекция? Или постоянно ви излиза херпес? Хроничните инфекции са често срещани при хора с нарушен имунитет, тъй като тялото не може да се отърве от бактериите или вирусите. В резултат на това инфекцията се връща.

Вижте още: Симптоми при проблеми с черния дроб

Ако имате някой от тези симптоми, консултирайте се с лекар.

Междувременно се опитайте да укрепите имунитета си със здравословна диета, физическа активност и редовен сън.