НАЧАЛО ЗДРАВЕ Хормони, които ни пречат да отслабнем

Хормони, които ни пречат да отслабнем

Не можете да отслабнете? Проверете следните хормони!
Не можете да отслабнете? Проверете следните хормони!

Не можете да отслабнете? Проверете следните хормони!

Д-р Сара Готфрид, доктор по медицина към Харвардския университет, обяснява как хормоналният дисбаланс пречи на отслабването.

За жените, в това отношение, са много важни следните 4 хормона.

Естроген
И за двата пола, по-високите нива на естроген представляват заплаха.

Ако имате ниски нива на тестостерон, тогава концентрацията на естроген почти сигурно е по-висока от нормалното.

Какво да правите
За да намалите нивата на естроген (и да отслабнете), яжте около 0,5 кг зеленчуци на ден. Растителните фибри ще помогнат за елиминирането на излишния естроген от организма ви. Освен това зеленчуците леко ще изместят месото от вашата диета.

Консумацията на червено месо може да доведе до повишаване на нивата на естроген. Не изключвайте месото като цяло, но има сериозни аргументи в полза на ограничаването на консумацията му.

Инсулин
При наднормено тегло или излишни мазнини при нормално тегло, нивото на инсулин се нарушава.

В резултат на това регулаторът на глюкозата се нарушава, кръвната захар започва да се покачва и понижава и мазнините се натрупват.

Какво да правите
Пийте филтрирана вода с две супени лъжици ябълков оцет. Изследване от 2004 г. показва, че консумирането на 2 лъжици ябълков оцет преди консумацията на високовъглехидратна храна значително намалява нивата на глюкозата при хора с инсулинова резистентност.

Кортизол
Кортизолът се произвежда в отговор на стресови ситуации, но повечето от нас са подложени на стрес през цялото време.

Ако тялото ви постоянно изпитва пълната гама от хормони на стреса, то тялото натрупва мастни запаси. И най-вероятно те ще бъдат на стомаха.

Високите нива на кортизол също водят до пристрастяване към храната като цяло и по-специално към захарта.

Какво да правите
За да се отървете от нивата на кортизол, трябва да спрете приема на кофеин. Избягвайте кафето поне седмица и ще забележите, че спите по-добре и като цяло сте по-спокойни.

Ако изцяло да се откажете от кофеина е твърде много за вас, опитайте първо да замените кафето със зелен чай. Постепенно заменете чая с топла вода с лимон и щипка лют червен пипер.

Недостиг на адипонектин
Адипонектинът е един от ключовите хормони, който казва на тялото ви да изгаря мазнините. Кодиран от гена ADIPOQ и секретиран от мастните клетки, той е необходим за регулиране на нивата на глюкозата и разграждането на мастните киселини.

Някои хора имат генетична предразположеност да произвеждат по-малко от този прекрасен хормон и за съжаление това води до натрупване на мазнини.

Какво да правите
Яжте шам фъстък, авокадо и черен шоколад. Не забравяйте и за упражненията.

Вижте още: Вкоренете си роза от букет!

Правете периодично гладуване
За мъжете минималното ефективно време на гладуване е 16 часа, а за жените – 18. Това означава, че ако последно сте яли в 18:00, следващото хранене за мъжете трябва да бъде в 10:00, а за жените – на обяд.

Ако не можете да отслабнете, не забравяйте да проверите хормоналния си баланс!

loading...