НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Психологически трикове за ефективна комуникация

Психологически трикове за ефективна комуникация

Психологически трикове при комуникацията с хора
Психологически трикове при комуникацията с хора

Психологически трикове при комуникацията с хора, които ще са ви много полезни.

Познаването на основите на психологията е добър помощник в живота. Тези прости психологически трикове ще ви помогнат да решите най-различни житейски проблеми и да постигнете целта си.

Днес ще споделим с вас полезни психологически трикове при комуникацията, които наистина работят. Преди да започнем, искаме да кажем: ние не оправдаваме действията на хората, които прибягват до манипулация за постигане на целите си. Има, обаче, много трикове, за които трябва да сте наясно. Те ще ви бъдат много полезни в живота. Други хора могат да ви манипулират в собствена полза (целият рекламен маркетинг е изграден на подобни принципи). Представяме ви най-ефективните психологически трикове при комуникацията.

Подаръци
Дори нещо дребно може да докосне сърцето на човек.

Многобройни проучвания показват, че подарявайки на някого дори и най-малкия сувенир, можете коренно да промените отношението му към вас.

Страдателен залог
Не бива да използвате метода на прякото обвинение в комуникацията: той предизвиква импулсивно отричане у събеседника.

За да не влизате в конфронтация със събеседника, а за да предадете мнението си, използвайте страдателен залог в речта си. Например, вместо: „Не сте ми изпратили електронната таблица“, кажете: „Електронната таблица не ми беше изпратена“.

Отделете десет минути
Понякога мозъкът ни „заблуждава“, карайки ни да се чувстваме мързеливи. Но в процеса на работа това усещане може да бъде заменено от интерес и активност.

Не се чувствате мотивирани да вършите някаква работа? Принудете се да го правите поне 10 минути. Дори и да не можете да продължите, 10 минути са по-добре от нищо.

Бъдете уверени
Често хората приемат уверения в себе си човек за авторитетен човек с лидерски качества.

Дръжте се като някой, който знае какво прави – и другите ще ви се доверят. Разбира се, този трик не може да се използва за незаконни цели. И все пак е доказано: в трудни ситуации тази техника наистина работи.

Страх от загуба
Много рекламодатели и мениджъри спекулират със страха от загуба. Хората се страхуват да загубят нещо. Ето защо рекламирането на „две оставащи места“ е толкова успешно при продажбата на автобусни билети. Запомнете този трик и няма да станете жертва на манипулация.

Илюзията за избор
Илюзията за избор се счита за илюзия, тъй като основната цел е манипулация, при която при всеки избор инициаторът на играта печели.

Трябва ли да накарате мързелив колега или дете да направи нещо? Дайте им фалшив избор! Какво означава това? Ако трябва да се мете пода и да се сгъва прането, просто попитайте: “Искаш да сгъваш дрехи или да метеш?” Те ще придобият чувство за контрол и ще поемат работата с голям ентусиазъм.

Методът “Врата в лицето”
Човек се чувства неудобно да откаже помощ и затова той се радва да помогне, ако изискванията са значително снижени.

Този маркетингов трик казва: първо искайте от човек непостижимото, а след това – каквото наистина искате. С други думи, ако си мечтаете за кученце, първо поискайте пони.

Методът “Ритник във вратата”
След като сте свикнали някой да прави малки услуги, не е трудно да го насърчите да направи нещо грандиозно. Човек свиква с факта, че е длъжен да помогне.

Този трик е ясната противоположност на “Ритник във вратата”. Ако искате малки услуги, тогава по-късно хората ще са склонни да направят повече за вас.

Мълчанието е злато
Хората се страхуват от дълги паузи по време на разговори. Достатъчно е само да си припомним тягостните моменти на мълчание на празничната трапеза.

Трябва ли да получите повече информация за някого или искате да сключите добра сделка? Тишината ще ви помогне. Паузите в общуването ще създадат усещане за неловкост и вашият събеседник неволно ще се стреми да ги запълни.

Открит език на тялото
Един от основните признаци на откритост са ръцете, разтворени встрани, дланите нагоре.

За да изглеждате по-уверени, използвайте открит език на тялото и стойка в дадена ситуация. Опитайте се да не кръстосвате ръце на гърдите си, използвайте открит поглед и т.н.

Метод “Огледалото”
Всеки се възхищава на положителните черти в другите, които самият той притежава и мрази това в другите, което не харесва в себе си.

Леко имитирайки човек, можете да се настроите „на неговата вълна“, предразполагайки го към вас. Просто не прекалявайте, за да не изглеждате странно и да не отблъснете събеседника.

Малки услуги
Желанието да бъдем нужни и да участваме в колектив е генетично заложено у човека.

Когато помолите за нещо или други хора ви помолят, всеки се чувства значим. Този израз на доброжелателност насърчава сближаването между хората. Разбира се, говорим за малки услуги и тук е важно да не се прекалява.

Съгласявайте се
Базирайте комуникацията си на това, което ви обединява с опонента; по този начин можете да постигнете взаимно изгодно споразумение.

Това може да бъде мощно оръжие, особено ако сте против. Отначало не забравяйте да намерите общ език със събеседника. Например: „Съгласен съм с вас, но …“, или: „Разбирам това, обаче …“

Методът на Том Сойер
Ангажирането и заставянето на хората да работят е ефективен метод, който се използва много активно в теорията на управлението.

Известният герой от романа на Марк Твен използва мъдър психологически трик. Какъв? Ако не искате да правите нещо, преструвайте се, че е интересно и забавно. Може би някой ще се вдъхнови и ще го направи вместо вас?

Признайте грешките си
Показвайки малките си недостатъци, вие давате на другите чувство за величие, така самокритичен човек е готов да ви прости много.

Един добър начин за изграждане на доверие е да признаете грешките си, особено малките. Също така е стратегически правилно (макар и етично погрешно) да поемате вината за нарушение, което не сте извършили. Използването на този метод увеличава степента на доверие у човек в бъдеще.

Поддържайте неутралитет
Балансираният подход към всички аспекти на проблема помага да се реши по-ефективно.

Този метод е една от най-добрите тайни за убеждаване в света. Покажете на събеседника, че сте готови да приемете различни аргументирани доводи и той ще има повече причини да ви се довери.

Преценяващ поглед
Основното нещо при среща със съмнителни лица е да не се проявява страх.

Ако често се разхождате из града, тази техника може да ви бъде полезна. Когато видите някой подозрителен човек, уловете погледа му (но не гледайте заплашително). Сега погледнете надолу към краката си и след това отново в очите му. Бързо отклонете поглед и продължете по пътя си. Тази тиха „оценка“ ще сигнализира, че не сте възприели човека като заплаха. Този метод ще проработи добре, ако имате уверена походка и величествена стойка. Но дори и да се смятате за нисък, представете си, че сте висок и силен, това ще ви помогне в тази ситуация.

Не спорете по основния въпрос
Ако сте в преговори, не спорете по основната си гледна точка. По-добре да преминете направо към вторичните аргументи.

Например, искате да построите стена. Не спорете дали ще бъде построена или не. Незабавно преминете към въпроса кой ще плати за нея. Тогава хората ще разглеждат самото съществуване на стената като необходимост.

Усмивка на дете
Основите на невербалното взаимодействие с другите, бебето има почти от раждането.

Усмихнете се на плачещо дете и ще се случи чудо! Ще бъдете приятно изненадани да видите колко бързо се променя настроението му.

Усмивка
Когато се усмихваме, нашето тяло изпраща сигнали към мозъка, който започва да произвежда ендорфини, хормони на радостта. Такова странно действие ще ви накара да се усмихнете. Ако се усмихнете, всъщност ще се почувствате по-щастливи.

Избягвайте да казвате „но“ или „обаче“
Думата „но“ се възприема от събеседника като отказ. Правилно формулирайте предложения, така че да се отървете от неудобните моменти в общуването.

Използвайте имена
На всеки човек му е приятно, когато го наричат по име.

Използването на името на другия човек в разговор може да увеличи симпатиите му към вас. Не прекалявайте обаче, за да не го настроите срещу вас.

Позволете на събеседника да говори
Днес слушането е много рядко. Дори да притежавате информацията, позволете на човека да ви научи или да ви покаже нещо важно според него. Хората обичат да преподават знания на останалите. Искате ли събеседникът наистина да се радва да общува с вас? Просто го оставете да говори за това, което харесва.

Предстои ви интервю по телефона?
Облечете вашето бизнес облекло! Въпреки че интервюто е насрочено по телефона, ще се почувствате по-събрани и уверени.

Вижте още: Мед и канела за силен имунитет

Да, спомням си, че ми каза за това
Ако човекът каже нещо отново, не го прекъсвайте: „Вече чух това“. Напомнете внимателно на колегата си, че не сте забравили думите му и няма нужда да повтаряте информацията. Независимо от това, събеседникът ви ще разбере: вие цените това, за което говори.

Надяваме се, че сега можете по-продуктивно да решавате междуличностните проблеми и да разпознавате опитите за манипулация навреме с тези психологически трикове при комуникацията.

loading...