НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да се справите с конденза?

Как да се справите с конденза?

Предотвратяване на конденза в дома ви. Полезен трик
Предотвратяване на конденза в дома ви. Полезен трик

Предотвратяване на конденза и вредната плесен в дома ви. Ето какво да направите.

Веднага щом температурите отвън се понижат, по много прозорци се появяват капки вода, стичащи се по перваза на прозореца, постепенно овлажняват стената и се превръщат в плесен, която причинява неприятна миризма и е много вредна за здравето. За образуването на конденз са необходими две неща – влажен въздух и студена повърхност.

За да предотвратите образуването на конденз и мухъл, трябва да отстраните факторите, които ги причиняват: високата влажност на въздуха и студените повърхности.

Разбира се, най-лесният начин е проветряването, с което също не бива да се прекалява.

Въпреки това, има прости трикове за предотвратяване на конденза.

Махнете цветята от перваза на прозореца.

Най-добрият уловител за влага е обикновеният въглен. Той може да изтегли влагата от пространството и да я затвори в своята структура. Поставете въглена в някакъв съд. Просто го съхранявайте на място, където имате проблеми с прекомерната влага и оставете да си свърши работата. Трябва да се замени след 3 седмици до месец.

Зеолит
Сложете го в мрежеста торба и го закачете на подходящо място. От него може да се направят и декорации, които ще разкрасят пространството. Зеолитът абсорбира влагата от помещението и е отличен и като пречиствател на въздуха.

Направете си домашен влагоуловител:
калциев хлорид
стари силиконови чорапи
парче дърво или метал
купа за вода

Приготвяне:
Подходящ за влагоуловителя е гранулираната форма на калциев хлорид. Като алтернатива на калциевия хлорид, използвайте ориз или силикагел – но и двата компонента работят много по-добре в малки пространство. Калциевият хлорид може да улавя влагата в много по-голямо пространство.

Просто пълните калциевия хлорид в стар чорап и го завързвате на възел.

Направете стойка за влагоуловителя, така че да не докосва съда или пластмасовата купа, която служи за улавяне на водата.

Вижте още: Торта с орехи и шоколадова глазура

Водата в купата ще ви служи като доказателство, че домашният уловител на влага наистина работи. Не забравяйте да изливате водата редовно, така че купата да не прелива. Сменяйте калциевия хлорид в чорапа от време на време.

Поставете влагоуловителя там, където имате най-големия проблем с влажността.

loading...