НАЧАЛО ЗДРАВЕ Продукти, които подобряват работата на белите дробове

Продукти, които подобряват работата на белите дробове

За здрави бели дробове: продукти, които подобряват работата им
За здрави бели дробове: продукти, които подобряват работата им

За здрави бели дробове променете начина си на живот и диетата!

Поддържането на здравето на белите дробове е от решаващо значение за благосъстоянието ви като цяло, но редица фактори, като тютюнопушене и излагането на токсини от околната среда, могат да влошат здравето на този важен орган. Хранителните навици също са много важни за здравето на белите дробове.

Изследванията показват, че промените в начина на живот, включително спазването на диета, могат да помогнат за предпазването на белите дробове и дори да намалят увреждането и симптомите на заболяването.

Освен това е установено, че определени храни са особено полезни за белодробната функция.

20 храни за здрави бели дробове:

Цвекло
Както подземната, така и надземната част на цвеклото са богати на нитрати, за които е доказано, че подобряват белодробната функция. Нитратите спомагат за отпускането на кръвоносните съдове, намаляват кръвното налягане и оптимизират приема на кислород.

Червени чушки
Червените чушки са един от най-богатите източници на витамин С, който действа като мощен антиоксидант. Приемът на витамин С в организма е особено важен за пушачите, на които се препоръчва по-висока дневна доза от непушачите, като по този начин се подобрява белодробната функция.

Ябълка
Проучванията показват, че консумацията на пет или повече ябълки седмично е свързана с по-добра белодробна функция и намален риск от развитие на хронично белодробно заболяване. Приемът на ябълки също е свързан с по-нисък риск от астма и рак на белия дроб. Това се дължи на високата концентрация на антиоксиданти в ябълките, включително флавоноиди и витамин С.

Тиква
Тиквата съдържа много съединения, които помагат да се поддържа здравето на белите дробове. Особено богата е на каротеноиди, които имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Куркума
Куркумата често се използва за подобряване на цялостното здраве. Куркуминът е особено полезен за белодробната функция.

Домат
Доматът е един от най-богатите източници на ликопен, каротеноиден антиоксидант, който е свързан с подобряване на здравето на белите дробове.

Боровинка
Боровинките са богати на хранителни свойства и тяхната консумация е свързана с редица ползи за здравето, включително предпазване здравето на белите дробове. Боровинките са богат източник на антоцианини, за които е доказано, че предпазват белодробната тъкан от увреждане.

Зелен чай
Зеленият чай е напитка, която има впечатляващ ефект върху здравето. Неговите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти помагат при лечението на белодробна фиброза, заболяване, характеризиращо се с прогресивни белези на белодробната тъкан, които застрашават белодробната функция.

Червено зеле
Червеното зеле е достъпен и богат източник на антоцианини, растителни пигменти, които придават на този зеленчук ярък цвят. Приемът на антоцианини в организма е свързан с подобряване на белодробната функция.

Грах
Грахът съдържа съединения, наречени изофлавони. Диета, богата на изофлавони, е свързана с намален риск от редица заболявания. Консумацията на изофлавони особено помага при задух.

Зехтин
Консумацията на зехтин помага за защита срещу респираторни заболявания като астма. Зехтинът е концентриран източник на противовъзпалителни антиоксиданти.

Стриди
Стридите са пълни с хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на белите дробове, включително цинк, селен, витамин В и мед.

Кисело мляко
Киселото мляко е богато на калций, калий, фосфор и селен, хранителни вещества, които могат да помогнат за укрепване на белодробната функция.

Бразилски орех
Бразилските орехи са сред най-богатите източници на селен.

Проучванията показват, че високият прием на селен може да помогне за предпазване от рак на белия дроб.

Кафе
Кофеинът помага за отварянето на кръвоносните съдове и може да помогне за облекчаване на симптомите на астма, поне в краткосрочен план.

Манголд
Помага за отпускане на бронхите и белите дробове. Предпазва от възпалителни процеси.

Ечемик
Ечемикът е с високо съдържание на фибри. Доказано е, че диета, богата на фибри и пълнозърнести храни, може да намали риска от смърт от белодробни заболявания.

Аншоа
Малки риби, пълни с омега-3, както и други хранителни вещества, които помагат за поддържането на здравето на белите дробове.

Вижте още: Вкусни сладки с масло и крема сирене

Леща
Лещата е богата на много хранителни вещества, които помагат за подобряване на белодробната функция.

Какао
Продуктите от какао и тъмен шоколад съдържат много флавоноидни антиоксиданти, но също така и вещество, наречено теобромин, което помага да се отпуснат дихателните пътища. Приемът на какао е свързан с по-нисък риск от развитието на рак на белия дроб.

loading...