НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Дрямката подобрява когнитивните способности и намалява стреса

Дрямката подобрява когнитивните способности и намалява стреса

Подобряване на паметта и повишаване на вниманието
Подобряване на паметта и повишаване на вниманието

Подобряване на паметта и повишаване на вниманието с обикновена дрямка.

Най-често, следобед се чувстваме уморени, работоспособността ни се понижава и дори любимият ни стимулант – кафето – не действа?

Изпитвате ли нужда да си полегнете за известно време през деня? Не се колебайте да го направете, ако имате тази възможност! Една обикновена дрямка може да направи чудеса с тялото и психиката ни.

Продължителността на дрямката през деня и ефектът върху тялото

10-20 минути
Идеална за бързо презареждане с енергия и тонус. Тялото се регенерира интензивно. Можете лесно да се събудите от тази фаза и ще се почувствате отпочинали.

20-30 минути
Това време за сън се счита за най-оптималното за активния човек. Има силно стимулиращо действие, подобрява паметта и вниманието. Запечатва се информация в паметта, която се използва, например, от ученици по време на обучението им. Това време за сън може да накара някои хора да се почувстват замаяни. Може да продължи до 30 минути, но когато тази фаза отмине, ще се чувствате бодри.

60 минути
Тази продължителност е добра за подобряване на функциите на паметта. След събуждане за кратко може да се появи чувство на умора и неразположение.

90 минути
Тази продължителност отразява пълен цикъл на съня с по-дълбока фаза на REM, която е свързана със сънуването. Тази продължителност на съня подобрява емоционалните процеси, процесите на паметта и креативността.

Какво може да направи една кратка дрямка през деня (само 20-30 минути) за тялото ни?

По-добра памет и внимание
Кратката дрямка ще ви помогне да увеличите максимално когнитивните си резултати. Само няколко минути почивка и можете да работите активно, без да се чувствате уморени. В допълнение, кратката почивка увеличава вашата концентрация и следователно работоспособността ви.

Полезна за сърцето
Недостигът на сън е много опасен за здравето ни – особено за състоянието на сърцето ни. Изследване на Харвард показа, че хората, които подремват поне 30 минути на ден 3 пъти седмично, имат по-малко сърдечни проблеми и по-добро физическо състояние.

Облекчава стреса, напрежението и безпокойството
Хората, които подремват поне 20-30 минути през деня, са по-способни да се справят със стреса, не изпитват безпокойство. Напротив, скорошно проучване установи, че хората, които нямат време през деня за кратък сън, са по-стресирани, нервни и по-често страдат от тревожност. Това състояние се отразява и на физическото им състояние и по-честите здравословни усложнения.

Ще ви помогне да отслабнете
Когато се чувствате уморени, вие интуитивно посягате към по-калорични храни, които ви дават бърза енергия. Ефектът от тази форма на допинг обаче е много кратък и след известно време отново ще ви трябват сладкиши или мазна храна. Ако, обаче, подремнете за известно време вместо това, бихте се почувстали много по-добре.

Увеличава работоспособността през целия ден
Краткият сън през деня се препоръчва и от топ спортисти. Дори научните изследвания потвърждават, че тези, които спят през деня, постигат по-добри резултати във физическата активност, имат по-кратко време за реакция и тяхната крива на изпълнение е стабилна през деня, без колебания, причинени от умора. Не прекалявайте обаче със съня през деня, препоръчваме 20 – максимум 40 минути дневен сън.

Вижте още: Запеканка с картофено пюре и кайма

Кафето действа по-добре
Подремнете поне 15 минути, след като го изпиете. Това е така, защото невропсихологичните изследвания показват, че кратката почивка може бързо да увеличи стимулиращия ефект на кофеина.

loading...