НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Отгледайте си сами авокадо от костилка!

Отгледайте си сами авокадо от костилка!

Как да отгледате авокадо и как да се грижите за него?
Как да отгледате авокадо и как да се грижите за него?

Как да отгледате авокадо и как да се грижите за него?

Зимата е идеалният сезон да си отгледате екзотично растение. През пролетта всички се занимават с разсад, през лятото копаят в градината, а през есента прибират реколтата. През зимата можете да обърнете внимание на засаждането и отглеждането на авокадо. Можете да го отгледате от костилка.

За да отгледате добро растение, трябва да изберете узряло авокадо.

Как да отгледате авокадо и как да се грижите за него?

Как да изберете авокадо?
Трябва да притиснете авокадото с длани Ако е узряло, ще се отвори. В магазините, често, се продава все още неузряло авокадо. Можете да го сложите с банани или ябълки, за да узрее по-бързо.

Авокадото се счита за непретенциозно растение за отглеждане. Но костилките покълват дълго време. Това може да отнеме до 3 месеца. Препоръчително е да го сложите във вода. Голямата костилка съдържа много микроелементи, така че е отлична за отглеждане на хубаво растение.

Разрежете авокадото на две. Извадете костилката внимателно от плода с лъжица. Изплакнете я добре. След това направете 5 мм дупки на едно ниво, в средата на костилката. Поставете в тях три или четири клечки за зъби, сложете костилката в чаша с вода.

Опитайте се да поддържате нивото на водата до средата на костилката. Острият връх трябва да е отгоре. Плоската страна трябва да е във водата. Поставете чашата на перваза на прозореца и изчакайте появата на кълнове и корени. Това може да отнеме няколко месеца. Това ще се случи по-бързо през пролетта, постоянно добавяйте вода към чашата, когато тя се изпари.

Когато костилката се напука, това е добър знак. Това означава, че скоро може да се засади в земята. Трябва да направите добър дренаж, подходяща е почва за цветя. Поставете костилката с тъпия край надолу. Заровете я наполовина в почвата. Поддържайте почвата влажна. Поставете на светло място. Трябва да отглеждате авокадото в топла стая. Няколко дни по-късно ще се образува червен израстък.

Не забравяйте, че костилките и листата на авокадото съдържат вредното вещество персин. Опасно е, ако вкъщи има деца и животни.

Грижа за авокадото
Растението се нуждае от влажен въздух. Трябва да бършете и пръскате листата. Поливайте го с топла, утаена вода.

Вижте още: Лечение на възпалено гърло с домашни средства

Растението се нуждае от светлина, но го пазете от пряка слънчева светлина. Листата му могат да изгорят. През лятото се препоръчва изнасянето на растението на чист въздух. Оставете го под някое дърво, за да цъфне по-бързо. Пресаждайте го в нова по-голяма саксия всяка година.

Вече знаете как да отгледате авокадо от костилка и как да се грижите за него.

loading...