НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как се почиства матрак?

Как се почиства матрак?

Премахнете петната по матрака с тези лесни трикове!
Премахнете петната по матрака с тези лесни трикове!

Премахнете петната по матрака с тези лесни трикове!

Колко пъти сте разливали нещо върху матрака и почистването се е превърнало в истинско мъчение?

Ето защо ви представяме няколко домашни трика за бързо и лесно почистване.

Ключовата дума за поддържане на матрака чист е превенцията.

„Винаги е най-добре да използвате протектор за матрак, който ще предотврати появата на петна. По този начин целият матрак ще бъде защитен.

Премахнете петната по матрака
Ако петното е по-голямо, смесете препарат за пране с малко вода, в идеалния случай в съотношение 3:1. Консистенцията трябва да е като на паста за зъби.

Внимателно нанесете сместа върху петното и я оставете да престои 15 до 30 минути. След това го почистете с влажна кърпа. Избършете всичко със суха кърпа и накрая използвайте сешоар.

Как да премахнете лошата миризма?
За да предотвратите появата на неприятни миризми, би било добре да сменяте чаршафите веднъж седмично. И след отстраняване на спалното бельо е препоръчително да почиствате матрака с прахосмукачка. След това напръскайте матрака с естествен лавандулов спрей. Използвайте лимон, лавандула или спирт за дезинфекция и добавете етерични масла от лавандула, евкалипт или чаено дърво. Оставете да престои няколко минути.

След почистване с прахосмукачката можете да нанесете сода за хляб върху матрака. Оставете да престои 10 до 15 минути. През това време содата за хляб ще поеме всички неприятни миризми. Накрая, отново, почистете матрака с прахосмукачка.

Дълбоко почистване
Повторете предишната процедура, но този път добавете няколко капки етерично масло към содата за хляб и оставете да престои един до два часа. След това, отново, почистете с прахосмукачка.

Как да премахнете петната от урина?
Веднага сложете хартиени кърпи и не търкайте по никакъв начин, защото така урината ще проникне още по-дълбоко в матрака. След това, направете смес от вода и оцет в съотношение 1:1 и напръскайте петното и след това нанесете сода за хляб върху него. Оставете всичко за поне 8 до 10 часа и след това почистете останалата сода бикарбонат. Ако все още усещате миризмата на урина, повторете процедурата.

Вижте още: Мощната сила на иконите

Как да премахнете петната от кръв?
Не винаги е възможно да направите това, но разбира се можете да опитате. Избършете петното първо с кърпа, напоена със студена вода. След това смесете една част сода за хляб с две части вода и я оставете да престои половин час. Почистете петното с кърпа, напоена с тази смес, и накрая избършете петното със суха кърпа и го оставете да изсъхне на въздух.

Можете също да използвате сол, лимонов сок или кислородна вода, в зависимост от това, което имате под ръка.

loading...