НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ранни симптоми при рак на гърдата

Ранни симптоми при рак на гърдата

Ракът на гърдата и симптомите, които не бива да пренебрегвате
Ракът на гърдата и симптомите, които не бива да пренебрегвате

Ракът на гърдата и първите симптоми, които не бива да пренебрегвате.

Всяка година жените трябва да си правят пълен преглед при лекар.

Препоръчително е ежемесечно да проверяват гърдите си за промени. Статистиката показва, че почти 40% от жените са открили тумора сами!

Винаги трябва да се наблюдавате за промени в цвета на зърната, формата на гърдите, отделянето на секрет или уголемяване на гърдите, ако това не е свързано с менструалния цикъл, бременност или кърмене. Освен това, може да има вдлъбнатини и болки, които не са свързани с носенето на сутиен.

Ето шест основни симптома, които показват рак на гърдата. Незабавно посетете лекар!

Новообразувания в подмишницата
Ракът на гърдата може да бъде установен от тумор в подмишницата. Едина от пациентитките сама е усетила тумора. “Приличаше на грахово зърно и нямаше нищо общо с менструалния цикъл”. След поставяне на диагнозата и всички необходими изследвания тя е диагностицирана с рак.

Висока температура и затруднения с кърменето
Често ракът може да бъде объркан с мастит, тъй като те имат сходни симптоми: висока температура и проблеми с кърменето. Оказва се, че ракът може да блокира млечните канали, причинявайки подобни проблеми.

По кожата на гърдите се появяват розови петна
На гърдите могат да се появят розови петна. Те могат да изглеждат като нормално слънчево изгаряне, но трябва незабавно да посетите лекар и да настоявате за правилна диагноза. Ако се пропусне този момент, последствията могат да бъдат много лоши и ракът да се разпространи към черния дроб и костите.

Новообразувания в гърдите
Новообразуванията в гърдите не показват нищо добро. Ако откриете определени солидни образувания близо до зърното, трябва незабавно да посетите лекар и да преминете всички необходими изследвания. Понякога е по-добре да се изследвате два пъти, тъй като резултатите не винаги са точни.

Усетих нещо твърдо в гърдите си
Туморът може да се появи във всяка част на гърдите ви. Ако почувствате нещо твърдо, трябва незабавно да посетите лекар и внимателно да наблюдавате промените, които се случват в тялото ви.

Зърното променя положението си
Ракът на гърдата може да бъде установен и от промяна в положението на зърното. Ето какво казва едина от пациентите за това:

Вижте още: Сироп от черна ряпа бори кашлицата

Още през октомври 2015 г. усетих тежест от дясната страна на гърдата. Направих мамография, която не разкри патология. До пролетта знаех със сигурност, че нещо не е наред. Гърдите ми наистина се стегнаха и зърното ми се вдлъбна. Това беше класически признак на рак на гърдата, въпреки че още не го знаех. Резултатите показаха 3 стадий на рак.

Самопроверявайте се!

loading...