НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Постоянното слушане на оплаквания носи лоши последици

Постоянното слушане на оплаквания носи лоши последици

Негативната енергия на хората трови вашия живот
Негативната енергия на хората трови вашия живот

Негативната енергия на хората “трови” вашия живот.

Общуването с хора, които се оплакват през цялото време, има своите лоши последици. Такива хора крадат енергията ви, често дори без да го осъзнават.

Няма нищо лошо да съчувствате на приятелите си, когато имат проблеми. Но да ги слушате как постоянно се оплакват от почти всичко ще струва скъпо на вас самите.

Най-лошото е, че човек може да стане толкова токсичен и манипулативен, че да започнете да се чувствате безчувствен, егоистичен или бездушен, само защото вече не искате да слушате постоянните му драми.

Ето защо е нужно да идентифицирате тези хора и да се предпазите от негативната им енергия.

Характерни черти
Този човек живее в отрицание на живота, който води. Той винаги заема позицията на жертвата, като се оплаква от всичко. Най-важното е, че той никога не прави нищо, за да промени това, което го измъчва най-много.

В началото това може да изглежда нормално. Но с течение на времето осъзнавате, че не ситуацията е причината за оплакванията, а начинът на живот на този човек, неговият мироглед, начин на мислене и т.н.

Оплакването е форма на манипулация, дори и да е неосъзнато. Когато слушате такъв човек, той иска да изпитвате съжаление, състрадание или солидарност. По някое време ще се почувствате така, сякаш е ваш дълг да му помогнете да реши проблемите си или винаги да сте готови да изтриете сълзите му.

Загуба на енергия и други последици от постоянното изслушване на оплакванията на други хора
Хората, които се оплакват през цялото време, са толкова негативни, че може да започнете да се чувствате неудобно около тях и това е следствие от изтичането на енергия.
Такава комуникация увеличава риска от:
– емоционален дисбаланс
– депресия
– намалена концентрация на вниманието
– апатия
– натрапчиви негативни мисли

Как да се противопоставите на такъв човек?
Не всичко в живота може да върви по план. В крайна сметка, на всеки от нас, често, се налага да се сблъсква с проблеми, които дори не бихме могли да си представим.

Но да изпадате в разочарование и огорчение е безсмислено. В крайна сметка, именно, това отношение към неприятностите ви пречи да се справите с тях и да продължите напред.

Енергията, която изразходвате за оплакване, трябва да отиде за решаване на проблемите.

Трябва да разберете, че не сте длъжни да слушате хората, които постоянно се оплакват. Това може да ви лиши от енергията, необходима ви, за да управлявате собствените си емоции и житейски обстоятелства.

И така, какво можете да направите, ако имате поне един такъв човек в живота си?

Отдръпнете се на известно разстояние
Опитайте се да избягвате тези хора, когато е възможно, защото те само ще ви манипулират в крайна сметка.

Колкото по-малко им обръщате внимание, толкова по-скоро ще осъзнаете, че не бива да губите ценната си енергия, слушайки негативните им мисли.

Кажете им, че техните проблеми са ТЕХНИ проблеми
Опитайте се да обясните на човека, че начинът му на мислене само влошава нещата. И най-важното, уверете се, че ситуацията не започва да ви влияе зле.

Не показвайте слабост
Важно е да покажете своята сила на този човек и да изградите емоционална бариера около себе си. Емпатията трябва да се дозира: манипулаторът трябва да знае, че не може да прехвърли проблема си върху вас и вие да го разрешите.

Вижте още: Картофени пръчици

Установете граници
И накрая, не забравяйте, че имате право да не слушате чужди трагедии. Ако ви е омръзнало да слушате негативизъм всеки ден, кажете на човека, че не харесвате този вид комуникация.

Негативната енергия на хората не трябва да пречи на живота ви. Ако чувствате, че оплакванията на друг човек започват да ви тровят, вземете мерки. Трябва да се грижите за емоционалното си здраве!

loading...