НАЧАЛО ЗДРАВЕ Костите ви са по-чупливи, отколкото си мислите

Костите ви са по-чупливи, отколкото си мислите

Чупливи кости - ето кои са предупредителните знаци
Чупливи кости - ето кои са предупредителните знаци

Чупливи кости – ето кои са предупредителните знаци!

Костите изпълняват много важни функции – поддържане на цялото тяло, защита на жизненоважни органи, поддържане на мускулите и натрупване на калций. Ето защо не е изненадващо, че грижата за здравето на костите е много важна. Но как да разберем дали костите са здрави или не? Ето кои са предупредителните знаци, които показват, че костите са по-чупливи, отколкото си мислите.

Остеопорозата прави костите ви много слаби и чупливи.

Костните промени са постоянни и редовни. През първите няколко десетилетия от живота тялото създава по-бързо нова костна маса. След тридесетгодишна възраст, въпреки че процесът продължава, повечето хора започват да губят повече костна маса, отколкото натрупват.

Ако познавате тези симптоми при чупливи кости, ще защитите здравето си и ще подобрите качеството си на живот в бъдеще.

Отпуснати венци
Отпускането на венците може да е резултат от различни фактори, но загубата на костна маса е една от най-честите причини. Челюстната кост поддържа зъбите и, както всяка друга кост, има тенденция да отслабва в напреднала възраст.

Когато челюстта загуби костна маса, венците могат да започнат да се свиват. Това може да се развие до степен, в която зъбите започват да падат. Проучвания при жени са установили, че загубата на костна тъкан в челюстта е свързана с обща по-ниска плътност на костните минерали.

Слаби и чупливи нокти
Ако ноктите ви постоянно се чупят, тялото ви може да е с ниско съдържание на калций и колаген – хранителни вещества, които са жизненоважни за здравето на костите. Чупливите и слаби нокти могат да бъдат един от първите сигнали, че цялото ви тяло се нуждае от повече от тези важни минерали.

Крампи, мускулни и костни болки
Има някои минерали и витамини, които са от съществено значение за здравето на костите. Това са витамин D, калций, магнезий и калий. Те са много важни за нашето тяло. Крампите, болките в мускулите и костите могат да бъдат симптоми на липса на тези хранителни вещества. Ако тялото изпитва постоянен дефицит на тези витамини и минерали, може да настъпи загуба на костна маса.

Слабо физическо състояние
Ако общият ви физически капацитет се влоши, вероятно е костната ви маса да намалее с времето. Някои изследвания показват, че някои физически упражнения могат дори да укрепят костите, причинявайки натрупването на калций и костообразуващи клетки.

Бърз пулс
Въпреки че средният пулс варира от 60 до 100 удара в минута, ако пулсът в покой надвишава 80 удара в минута, това увеличава риска от костна чупливост. Това е така, защото сърдечната честота отразява физическата годност на човека: в покой сърдечната честота е по-висока при неподвижни хора.

Вижте още: Защо се задъхваме при изкачване на стълби?

Може би си мислите, че остеопорозата е проблем, който се появява в напреднала възраст и че не е нужно да се тревожите за това в продължение на много години. Но точно сега е моментът да се предотврати прогресирането й.

Добрата новина е, че можете да си помогнете да поддържате костите си здрави, като направите малка промяна в диетата и начина си на живот като цяло. За да предотвратите или забавите загубата на костна маса, включете в менюто си повече храни, богати на калций. Приемайте витамини и минерали под формата на хранителни добавки. Водете по-здравословен начин на живот, спортувайте, ограничавайте консумацията на алкохол и не пушете.

loading...