НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ръцете ви изтръпват ли през нощта?

Ръцете ви изтръпват ли през нощта?

Защо ръцете изтръпват през нощта? Основни причини
Защо ръцете изтръпват през нощта? Основни причини

Защо ръцете изтръпват през нощта? Много хора страдат от изтръпване на ръцете, особено през нощта. Основната и най-честа причина е цервикалната остеохондроза или отлагането на сол в шийните прешлени. Това заболяване се среща при 70% от населението на възраст над 50 години, но процесът започва след 30-годишна възраст.

Други причини за дискомфорт в ръцете са: заболявания на сърцето и кръвоносната система, атеросклероза, атеротромбоза на кръвоносните съдове, захарен диабет, хипертония, полиартрит на малките стави, възпаление в самите нерви, недостиг на витамини от група В. При липса на патология може да се появи изтръпване в ръцете при неправилно подбрана възглавница или неправилно положение на тялото и най-вече на ръцете, по време на сън. Много хора имат навика да спят с вдигнати нагоре или под главите ръце, което затруднява кръвообращението в горните крайници.

Защо ръцете изтръпват?

Цервикална остеохондроза, спондилоза, херния или изпъкналост на междупрешленните дискове на шийните прешлени, особено когато патологичният процес е локализиран в долните шийни сегменти (C5-C7). Именно от тази част на гръбначния мозък нервите отиват към ръцете. Освен това, в зависимост от засегнатия нервен корен, изтръпването може да бъде локализирано:

– на вътрешната повърхност на ръката, от рамото до върховете на 5-ия и половината от 4-те пръста на ръката (C7)
– на гърба на рамото и предмишницата, задната част на 2 и 3 пръст (C6)
– по протежение на страните на ръката до палеца и показалеца (C5)

При често срещан патологичен процес на долната цервикална област, местоположението на изтръпването може да е различно. Главоболието при цервикална остеохондроза също не е необичайно.

Синдром на карпалния тунел – компресия на нервите, отиващи към ръката в тесен канал, образуван от костите на китката. Това се случва по време на продължителна активност, свързана със един и същи тип натоварване на ръцете (работа на компютър, свирене на музикални инструменти, сглобяване на части, конвейер). В този случай се наблюдава изтръпване на цялата ръка или нейните части строго под китката, понякога се наблюдава изтръпване на пръстите. Надлежащите части на ръката не участват в патологичния процес.

Полиартрит на малките стави на ръката: характеризира се с наличието на прояви само в пръстите.

При патология на раменните или лакътните стави симптомите ще се появят в долните части на горния крайник.

Захарен диабет и други метаболитни нарушения (чернодробни заболявания, бъбречни заболявания, ендокринна патология). Това включва и злоупотребата с алкохол и никотин, тъй като механизмът на развитие на патологията е много сходен. Изтръпването в този случай има “възходящ” характер, започва с по-отдалечени участъци и постепенно, с течение на времето, “се качва” нагоре. Това се случва, когато участват по-големите съдове. Усещанията са симетрични в двете ръце.

При хипертония изтръпването на ръцете през нощта се появява само при повишено ниво на кръвното налягане.

Изтръпването на ръцете при сърдечни заболявания е от особено значение. Тук трябва да обърнете внимание коя ръка изтръпва. Ако се появи дискомфорт в дясната ръка, това може да се отдаде с голям процент на вероятност на цервикална остеохондроза. Но изтръпването в лявата ръка може да е признак за сериозни сърдечни проблеми. Ако изтръпването на лявата ръка се появи внезапно, особено през нощта, и не изчезне в рамките на един час, наложително е да посетите лекар.

Какво да правите, ако ръцете ви изтръпнат насън.

Опитайте се да премахнете всички възможни фактори:
– сменете възглавницата
– изберете по-удобна поза за сън
– изключете употребата на алкохол и никотин
– не се ангажирайте с работа преди лягане, която включва натоварване върху ръцете

Упражнения за изтръпване на ръцете през нощта
-без да ставате от леглото, легнете по гръб и изпънете ръце нагоре, сгънете и разгънете пръстите си 50 пъти, след това сложете ръце покрай тялото и повторете упражнението
-ротационни движения в китките
-изправете се и сключете ръце зад гърба си, опитайте се да ги вдигнете възможно най-високо
-в леки случаи просто изтръскайте ръцете

Можете да отпуснете напрегнатите шийни мускули с лек самомасаж преди лягане и през деня. Достатъчно е просто да разтриете врата си с длани.

При липса на противопоказания и в зависимост от причината могат да се използват физиотерапевтични процедури.

Вижте още: Нежен и красив модел плетка

Народни средства
Меден компрес: намажете мед върху изтръпналите области на ръцете, увийте и оставете за една нощ, курс от 7-10 процедури.
Чаша топла вода всяка сутрин на гладно ще помогне за укрепване на стените на кръвоносните съдове.

Сега вече знаете защо ръцете изтръпват и какво да правите.

loading...