НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Правилни грижи за орхидеята

Правилни грижи за орхидеята

Как да спасите орхидеята, ако е започнала да съхне?
Как да спасите орхидеята, ако е започнала да съхне?

Как да спасите орхидеята, ако е започнала да съхне?

Орхидеята е красиво и популярно цвете, но е по-претенциозно от другите стайни растения. Затова, лесно може да започне да съхне. За да спасите вашата орхидея, опитайте тези стъпки. Тя отново ще цъфти красиво.

Правила за поливане
Трябва да спазвате определени правила при поливането на орхидеята. Следете корените и лесно ще разберете дали вашата орхидея се нуждае от поливане или не.

Ако корените са сиви, орхидеята се нуждае от вода. Ако корените са лъскави и зелени, тя има достатъчно вода.

Принципи на правилното поливане:
-Никога не поливайте орхидеята върху листата.
-Накиснете саксията с орхидеята в съд с вода за около 20-30 минути и тя ще поеме толкова вода, колкото й е необходимо. Поливайте така веднъж седмично.
-Ако поливате орхидеята до корените, оставете излишната вода да се отцеди добре.
-Можете да поръсвате листата на орхидеята от време на време с фин спрей.
-Идеално е да поставите саксията с орхидеята върху постелка с чакъл или глинени топки, в които все още има малко количество вода. Орхидеята поема вода, когато е необходимо.

Подхранване
Подхранвайте я с азотен тор през периода на активен растеж и когато цъфти, подхранвайте с калий.

Грижа за листата
Листата на орхидеите трябва редовно да се избърсват от прах и мръсотия. Просто навлажнете мека кърпа и избършете внимателно листата.

Местоположение
Въпреки че орхидеята е тропическо растение, поставянето й близо до радиатор или друг източник на топлина би й навредило. Затова, намерете място, което през зимата е по-малко отоплявано. Можете да промените местоположението й зависимост от сезона.

Почивка
Във време, когато растението е красиво зелено, но не цъфти за 3-4 месеца, опитайте да го поставите за 3 седмици в стая с температура около 15 градуса. Поливайте го редовно съгласно инструкциите по-горе в статията.

Подрязване
Когато цветовете на орхидеята изсъхнат, те трябва да бъдат отрязани над първата пъпка.

Как да спасите орхидеята, ако е започнала да съхне?

Корените, също, трябва да се подрязват, но в никакъв случай здрави. Най-добре е да проверите корените по време на пресаждането, което трябва да се прави поне на всеки 2 години, а всички сухи или изгнили корени трябва да се отстраняват с остър предмет. Препоръчително е да обработите разрезите с канела, която дезинфекцира “раните” и растението се възстановява по-бързо.

Как да спасите орхидеята, ако е започнала да съхне?

Вижте още: Нежен и красив модел плетка

Пресаждане
Орхидеите трябва да се пресаждат на всеки две години, ако е необходимо, в по-голяма саксия, за предпочитане прозрачна. Пресаждането, обаче, може да увреди корените, така че внимавайте. Напротив, както вече споменахме, повредените и изсъхнали корени трябва да бъдат отрязани с остър предмет. Затова, обърнете орхидеята от саксията, измийте корените и излишния субстрат във вода и отрежете повредените корени. Поръсете с канела и я прехвърлете в новия субстрат.

Как да спасите орхидеята, ако е започнала да съхне?

Вече знаете как да спасите орхидеята си и отново да се радвате на великолепните й цветове?

loading...