НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Кога и как се засаждат краставици?

Кога и как се засаждат краставици?

Правилно засаждане на краставиците за обилна реколта
Правилно засаждане на краставиците за обилна реколта

Правилно засаждане на краставиците за обилна реколта

Краставиците често присъстват на масата ни. Всяка домакиня си мечтае за страхотна реколта. Но как да го постигнете? Предлагаме ви да засадите краставиците под полиетилен. Този вариант има няколко предимства.

Правилно засаждане на краставиците под полиетилен
За да получите добра реколта от краставици, не е достатъчно да купите най-добрите семена. Тези зеленчуци са доста претенциозни. Обичат светлината и влагата.

Между другото, ако краставиците не се поливат обилно, тогава цялата реколта ще има горчив вкус. Отглеждането на краставици под полиетилен ще помогне за решаване на проблема с поливането завинаги. Освен това, този метод елиминира необходимостта от редовно плевене.

Имайте предвид, че засаждането на краставиците по-рано е безсмислено, защото те няма да се развият, докато не стане по-топло. Краставиците трябва да се засадят на място, в което няма плевели – препоръчително е да ги извадите с корените им. Трябва да изкопаете малка вада около 10 см дълбока по периметъра на леглото и да я напълните с вряла вода.

Ако времето е сухо, тогава трябва да полеете обилно земята. Първо полейте с топла вода (ако почвата е суха) и след това обилно с вряла вода, за да се насити земята на дълбочина най-малко 5 сантиметра.

Покрийте почвата с полиетилен, в краищата поставете пръст. Така бъдещите растения ще бъдат постоянно в топла и влажна среда, което ще повлияе благоприятно върху добива.

След 1-2 дни можете да посеете краставиците. Направете малки дупки в полиетилена, през които ще вкарате семената в почвата. В процеса на растеж, самата дупка ще се разшири до необходимия размер.

Правилно засаждане на краставиците за обилна реколта

Засаждайте по две семена наведнъж. Ако и двете покълнат, тогава едно ще трябва да бъде премахнато. Оптималната дълбочина на всяка дупка трябва да е около 2 сантиметра.

Правилно засаждане на краставиците за обилна реколта

Вижте още: Правила при засаждане на кромид лук

Остава само да отбележите къде са засадени краставиците. На всяко поникнало растение трябва да се помогне да се развива, не под полиетилена, а над него.

Правилно засаждане на краставиците за обилна реколта

Краставиците не се нуждаят от често поливане, тъй като влагата през малките дупки в полиетилена просто не се изпарява. Освен това не се изисква плевене. Краставиците са чисти, чувстват се чудесно и се развиват бързо. И дори горещото и сухо време няма да повлияе на добрата реколта.

loading...