НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Подхранване на картофи

Подхранване на картофи

Подхранване на картофите за богата и здрава реколта
Подхранване на картофите за богата и здрава реколта

Подхранване на картофите за богата и здрава реколта

При засаждането на картофите е важно да добавите определени торове, за да имате богата и здрава реколта. Това първо подхранване не бива да бъде пренебрегвано, особено ако почвата е бедна. Много торове, не само, подхранват растенията, но и предотвратяват развитието на болести и отблъскват вредителите.

Хумус + дървесна пепел
Този тор съдържа всички хранителни вещества, необходими за растежа на картофите. Хранителната смес спомага за увеличаване на добивите, разхлабва почвата добре и предотвратява подкисляването на почвата. Във всяка дупка трябва добавите 500 г смес от пепел и хумус в равни количества.

Освен това, пепелта пречи на колорадския бръмбар да се размножава толкова бързо и е богата на калий и магнезий. Пепелта ще ви помогне да се отървете и от теления червей.

Ленено семе
Само 1 ч. л. ленено семе ще помогне за прогонването на много картофени вредители. Можете да заровите ленените семена в земята след засаждането и те няма да позволят на плевелите да покълнат толкова бързо и кълновете ще служат като тор за подхранване на картофите.

Тютюнев прах
Добавете около 1 ч. л. тютюнев прах в дупката и по този начин ще предпазите картофите от атаки на колорадския бръмбар и много почвени вредители, като телените червеи.

Амониев сулфат
Задължително е да добавите 1 ч. л. във всяка дупка амониев сулфат, ако това не е направено при подготовката на мястото преди засаждане. Но не използвайте повече от 1 ч. л. на дупка.

Вижте още: Пълнени чушки със сирене на фурна

Торове преди загърляне
Когато издънките достигнат височина от 15 см, картофите трябва да се загърлят. Ако картофите не са подхранени достатъчно при засаждането, растенията ще бъдат слаби.

Преди загърляне подхранете картофите с настойка от зелена трева, пилешки тор или лопен. Полезни са и минералните торове като амониев нитрат или карбамид. Полезно е да се внесе хумат по 3 литра на сто квадратни метра.

loading...